Напишете дума/думи за търсене

10 стъпки към запазване на близостта с бурен тийнейджър

Тийнейджърските години са период на бурни промени. За много родители поддържането на близки взаимоотношения с децата им през този етап може да изглежда като предизвикателство.

Ефективната комуникация и разбирателство са ключът към здрава и стабилна връзка с вашия тийнейджър. Ето няколко съвета как да подобрите близостта с вашето пораснало дете.

Слушайте с внимание
Най-важното нещо, което може да направите, е да слушате своя тийнейджър с внимание и интерес. Покажете му, че неговото мнение и чувства са важни за вас.


Бъдете търпеливи и разбиращи
Разберете, че тийнейджърите често преминават през емоционални промени. Бъдете търпеливи и разбиращи, когато те се конфронтират с вас.


Покажете доверие
Доверието е основен елемент на близост. Покажете на своя тийнейджър, че вярвате в неговите способности и решения.

Разговаряйте за интересите на тийнейджъра
Покажете интерес към неговите хобита и интереси. Попитайте го за тях и научете повече за света, в който живее.

Бъдете пример
Вашият собствен пример и начин на поведение имат голямо влияние върху порасналото ви дете. Показвайте му всеки ден как се справяте с предизвикателствата и как се отнасяте към другите хора.

Разговаряйте за важни теми
Не избягвайте важни теми като секс, наркотици, алкохол, уважение и отговорност. Откритата и честна комуникация е ключът към разбирателство.

Помагайте им да се справят с проблемите
Бъдете тяхна опора, когато се сблъскат с проблеми. Не само слушайте, но и предлагайте съвети и подкрепа, когато е необходимо.

Участвайте в техния свят
Участвайте в техните активности и събития. Това може да бъде спорт, хобита или училищни проекти. Вашият интерес ще ги зарадва и ще им даде увереност в себе си.

Осигурете качествено време заедно
Осигурете си време без телефони и компютри. Този личен момент е от изключителна важност за заздравяване на връзката ви.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Бъдете подкрепа, но и не забравяйте критиката, когато е необходима

Винаги бъдете подкрепящ глас, дори и когато тийнейджърът изразява мнение, с което не се съгласявате напълно. Критиката може да отдалечи и да създаде раздор във връзката ви, но има моменти, в които е необходима..

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ