Напишете дума/думи за търсене

Яденето на плодове през бременността увеличава IQ-то на детето

Изследване на най-големия канадски университет за проучвания “Алберта“ показва, че жените, които активно консумират плодове по време на бременността си раждат бебета с по-висок коефициент на интелигентност.


Данните са въз основа на проучване на близо 700 едногодишни деца. Изследвани са максимално много фактори, които влияят върху тяхното развитие.

Установено е, че жените, които ядат по време на бременност по 6-7 порции плодове на ден, раждат бебетата с по-висок коефициент на интелигентност (с 6-7 пункта спрямо връстниците). Една порция всъщност е един голям плод като ябълка, портокал, банан или две шепи горски плодове.

Учените са установили, че една допълнителна порция с плодове на ден в диетата на майката се равнява все едно на още една седмица на бебето в корема й, т.е. то се е развило по-добре.

Лекарите обаче съветват майките да не прекаляват с плодовете с високо съдържание на фруктоза, тъй като това може да доведе до усложнения като гестационен диабет и повишено тегло при раждането.

Майките задължително трябва да се консултират със своите лекари какво количество плодове да употребяват, препоръчват учените!

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels
Те планират да продължат да следят дали се запазва положителният ефект от яденето на плодове и за по-дълъг период, а не само до 1-годишна възраст.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ