Напишете дума/думи за търсене

14 гениални правила за възпитание от Антоан дьо Сент-Екзюпери

Антоан дьо Сент-Екзюпери винаги е подчертавал разликата между възрастните и децата, като не пропуска да изрази своето не твърде ласкаво мнение за първите.


„В хода на този живот съм имал достатъчно срещи с хора, които са се занимавали с важни неща. Живял съм сред възрастните. Виждал съм ги отблизо, от много близо. И това не подобри мнението ми за тях."

Авторът на „Малкият принц" маркира със съжаление своето съзряване и факта, че е станал „голям човек", макар да не доживява до преклонна възраст (умира едва на 44 години). В романите си той ни оставя достатъчен брой послания, чрез които ни помага по-лесно да разберем детската душевност. Много от тях помагат не само да разберем по-добре детския ум, но и дават своя принос за разбирането тяхната сложна душевност.

„Наше задължение е да не убиваме човека в малките хора, да не ги превръщаме в мравки, обричайки ги на живот в мравуняк. Не ме интересува колко щастливо ще бъде детето, когато стане голям човек. Интересува ме колко човечност ще има в него."


14 гениални правила за възпитание от Антоан дьо Сент-Екзюпери

1. Не ги учете, че ползата е най-важното. Основното е израстването на човешкото в човека.

2. Честният и верен човек реже гладко дори дъската. Научете ги на уважение.

3. Борете се с алчността им за вещи. Те ще станат хора, ако ги научите да харчат себе си без да се пестят. Ако човек не се харчи, той закостенява.

4. Научете ги на медитация и молитва, чрез които душата се обогатява.

5. Научете ги да не пропускат любовта. Какво ще замени любовта? Нищо.

6. Себелюбието е обратното на любовта.

7. Наказвайте лъжата и доноса. Случва се да помогнат на човек и на пръв поглед - да помогнат на кралството. Само лоялността ражда сила.

8. Не може да си прав тук, а да грешиш там. Верният винаги е прав. Няма лоялност в този, който е в състояние да предаде другар, с когото работят заедно.

9. Вдъхнете им вкус към съвършенството, защото всяка добра работа е път към Господа и само смъртта го завършва.

10. Не ги учете, че основното е прошката и милостта. Лошо разбрани и двете добродетели ще се превърнат в угаждане на злите духове.

11. Научете ги на добро сътрудничество в обща кауза, където всеки помага благодарение на другия.

12. Не давайте на децата готови формули. Формулите са празнота, обогатете ги с изображения и картинки, в които се виждат свързващи нишки.

13. Не натоварвайте децата с мъртва тежест от факти. Научете ги на техники и методи, които ще им помогнат да разбират.

14. Не съдете за способностите на детето по лекотата, с която учи. Дете, което болезнено преодолява себе си и препятствията, стига по-далеч и е по-успешно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ