Напишете дума/думи за търсене

4 начина, по които да третираме мастита

Маститът е състояние, което засяга мнозина, особено жените по време на кърмене или след него.

Представлява възпаление на млечните жлези, което може да бъде болезнено и дори да бъде риск за здравето. Ето как да разпознаем симптомите му и как да се справим.

Симптоми на мастит

Болка и увеличение на гърдите:


Един от основните симптоми на мастита е болката и увеличението на размера на засегнатата гърда. Този дискомфорт може да се усеща както при докосване, така и при всекидневни дейности.

Чувствителност и топлина:


Засегнатата област обикновено става чувствителна и топла на допир. Тези признаци са резултат от възпалението и отговора на тялото към инфекцията.

Проблеми с кърменето:


Ако сте нова майка или кърмите, промени в качеството на млякото и затруднения при кърменето могат да бъдат предупредителни знаци за мастит.

Температура и умора:


Маститът често е съпътстван от температура, отпадналост и умора. Тези симптоми не бива да се подценяват и при проявата им е наложително да се обърнете към специалист.

Какво да правите?

Консултирайте се с лекар:


Ако забележите някой от горепосочените симптоми, е важно да се консултирате с лекар. Той ще постави диагноза, базирана на вашите оплаквания и направени изследвания.

Продължавайте да кърмите:


Не се отказвайте от кърменето, дори ако забележите проблеми. То помага да се изпразни млякото, да се отпушат каналите и респективно може да помогне за облекчаване на симптомите.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Прилагайте топлинна терапия:


Топлината ще помогне за облекчаване на болката и улесняване на дренажа на млякото. Горещ душ или топъл компрес могат да бъдат полезни.

Отдих и хидратация:


Вземете си почивка и се уверете, че пиете достатъчно течности. Отдихът и хидратацията са важни за бързото възстановяване. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ