Напишете дума/думи за търсене

Позитивно възпитание - как да го приложим на практика?

За всеки родител настъпва момент, в който се сблъсква с предизвикателството да намери най-добрия начин да възпита детето си.

Независимо дали става въпрос за непрестанно крещящо малко дете, или за ядосан тийнейджър, контролът над гнева може да се окаже трудна задача. Нито един родител не иска да изпадне в такава ситуация и най-важното е, че виковете и физическото насилие никога не помагат.

За щастие, съществуват и други, по-ефективни начини. Един от тях е позитивното възпитание. Луси Клъвър, професор по социална работа с деца и семейства в Оксфордския университет и майка на две малки момчета, съветва как подходът може да помогне на родителите да изградят положителни отношения с децата си и да ги научат на умения, като отговорност, сътрудничество и самодисциплина.


Няма лоши деца, а само лошо поведение.

„Ние - родителите, не искаме да викаме или да удряме децата си. Правим го, защото се намираме под стрес и не виждаме друг изход", казва професор Клъвър.

Доказателствата са ясни: викането и удрянето не само са неефективни, но и в дългосрочен план могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. Повтарящите се епизоди на викове и удари могат дори да повлияят неблагоприятно върху целия живот на детето. Продължаващият „токсичен стрес", който се създава, може да доведе до множество негативни последици, като по-голяма вероятност за отпадане от училище, депресия, употреба на наркотици, самоубийство и сърдечни заболявания.

„Все едно да кажете: вземи това лекарство, то не само няма да ти помогне, но и ще те разболее", казва професор Клъвър. „Когато знаем, че нещо не е ефективно, това е много добра причина да търсим различен подход."

Вместо върху наказания и забрани, методът на позитивното възпитание акцентира върху развитието на здравословни отношения с детето и задаване на очакванията за неговото поведение. Добрата новина за всеки родител е, че този подход работи и може да започнете да го прилагате на практика:


1. Време един за друг

Намирането на време един за друг е важно за изграждането на добри отношения с хората, а още повече с децата ни. „Може да са 20 минути на ден. Или дори само 5 минути. Може да го комбинирате, като заедно миете чинии, докато пеете песен, или си говорите, докато простирате прането", казва професор Клъвър. „Това, което е от особено значение, е да се фокусирате върху детето си. Затова изключете телевизора и телефона си, погледнете децата в очите и бъдете само Вие и те."


2. Похвалете доброто поведение

Като родители често наблягаме на лошото поведение на децата си и го порицаваме. Те могат да използват това като начин да привлекат вниманието ви, продължавайки с лошото си поведение, вместо преустановявайки го.

Поведението на децата се подобрява, когато ги поощряваме.

Това ги кара да се чувстват обичани и специални. „Наблюдавайте ги и когато направят нещо добро, ги похвалете дори да е само пет минути игра с братчето или сестричето им", препоръчва професор Клъвър. „Това може да насърчи доброто поведение и да намали нуждата от наказание."


3. Поставете ясни искания

„Да кажете на детето си какво точно искате да направи, е много по-ефективно, отколкото да му казвате какво да не прави", изтъква професор Клъвър. „Когато поискате от детето да не разхвърля или да бъде добро, то не винаги разбира какво се изисква от него." Ясните инструкции като:

„Моля те, прибери всичките си играчки и ги постави в кутията!"

- поставят ясни очаквания и увеличават вероятността децата да направят това, за което ги молите.

„Важно е да зададете реалистични очаквания. Изискването да останат тихи за цял ден може да не е толкова постижимо, колкото да поискате тишина за 10 минути, докато говорите по телефона", казва професор Клъвър. „Знаете на какво е способно Вашето дете. Но ако поискате невъзможното, то ще се провали."

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

4. Отвлечете им вниманието по творчески начин

Когато детето се държи предизвикателно, разсейването му с по-положителна дейност може да бъде полезна стратегия, споделя професор Клъвър.

„Когато им отвличате вниманието с нещо друго – чрез промяна на темата, нова игра, преместване в друга стая или разходка навън, можете успешно да насочите енергията им към положително поведение."

Моментът също е от решаващо значение. Отвличането на вниманието е свързано и с това да забележите навреме дали нещата са на път да се объркат и да предприемете действия. Като внимавате кога детето Ви започва да става неспокойно, раздразнително или ядосано или когато две от децата Ви искат една и съща играчка, може да помогнете за разсейване на потенциално опасната ситуация, преди тя да стане такава.

5. Използвайте спокоен тон

Част от израстването е научаването, че всяко действие води до последици. Поясняването на този факт е процес, който насърчава по-добро поведение и отговорност.

Дайте на детето си шанс да постъпи правилно, като обясните последиците от лошото му поведение. Например, ако искате то да престане да драска по стените, може да му кажете да спре, иначе ще прекратите времето му за игра. Това го предупреждава и му предоставя възможност да променя поведението си.

Ако не спре, продължете с последствията спокойно и без да проявявате гняв, „а трябва да признаем – това никак не е лесно!", добавя професор Клъвър.

„Ако спре, похвалете го”, препоръчва професор Клъвър. „Това, което правите, е да създадете положителна обратна връзка за Вашето дете. Доказано е, че

последици, изказани със спокоен тон, ефективно помагат на децата да научат до какво води неприемливото им поведение."

Последователността е ключов фактор за позитивно родителство и по тази причина е важно да се следват последствията. А също и реалистичните очаквания. „Може да вземете телефона на тийнейджър за един час, но отнемането му за една седмица може да се окаже трудно за изпълнение."

Отделяйте време за по-малките деца

Времето прекарано заедно може да е забавно и е напълно безплатно! „Може да имитирате израженията на лицето им, да удряте с лъжици по тенджери или да пеете заедно", добавя професор Клъвър. „Едно невероятно изследване показва, че играта с децата Ви ускорява развитието на мозъка им."

Отделяйте време за по-големите деца

Подобно на по-малките деца, тийнейджърите търсят похвала и искат да бъдат възприемани като добри хора. Намирането на време един за друг е все още важно и за тях. „Харесва им, ако танцувате из стаята с тях или участвате в разговор за любимия им изпълнител", казва професор Клъвър. „Невинаги го показват, но им харесва. Това е ефективен начин за изграждане на отношения по техните условия."

Докато задавате очаквания, „помолете ги да помогнат за създаването на някои от правилата", предлага професор Клъвър. „Седнете заедно и се опитайте да постигнете съгласие относно допустимите неща във вашето домакинство. Те също така могат да участват при решаването относно вида на последствията при неприемливо поведение. Участието в процеса им помага да осъзнаят, че сте наясно с тяхното превръщане в независими индивиди."

Източник: УНИЦЕФ

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ