Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с дете, на което се посяга

Физически малтретираните деца страдат от дълготрайни последствия.

Един от най-често задаваните въпроси от родители е как да възпитаваме детето. Докато преди време се е смятало, че най-добрият и сигурен начин е чрез бой, то днес родителите предпочитат по-деликатни и не агресивни методи. Истината е, че независимо дали си имате работа с непослушни малчугани, или не, много майки и татковци допускат грешки при възпитанието.

Защо възпитанието на детето с бой не е добра идея?

1. Почитането на родителите ви не означава да правите точно това, което са направили те.

Нашите родители и баби и дядовци правеха много неща, които днес вече не се считат за приемливи. Възможно е да обичате родителите си и да отхвърлите техните традиции или вярвания. Възможно е да приемем, че те са правили това, което са смятали, че е правилно по това време, като същевременно избирате да не правите или да вярвате на тези неща.

2. Удрянето на децата ги учи, че това е позволено да се прави.

Родителите са физически по-големи и по-силни от децата. Те също знаят повече и тъй като мозъкът им е напълно развит - са способни на по-голям самоконтрол. Когато един родител се опитва да накара децата да се държат по-добре, като им посяга, им показва, че удрянето на хора, които са по-малки и по-слаби, е приемлив начин да получиш това, което искаш. Защо тогава се изненадва този родител, когато децата му бият по-малки от него в училище?


3. Възрастните често излизат извън контрол, когато удрят децата.

Упражняването на физическа дисциплина над децата ви поставя в риск да станете насилник. Като възрастни, често се връщаме вкъщи разочаровани, уморени и ядосани. Нямаме търпение да се справим с това, което мъниците могат да сътворят. След като започнете да удряте детето, което ви ядосва, ще изпитате моментно облекчение, последвано от огромно чувство на вина. 

4. Биенето на децата ви може да спре лошото им поведение, но ще ги повреди, както и вашите отношения с тях в дългосрочен план.


Хората, които вярват, че "липсата на бой разглезвадетето", обикновено отхвърлят огромното изследване, което показва, че именно това ги превръща в гневни, възмутени възрастни с психологически и емоционални проблеми. Голям мета-анализ на проучванията за ефекта от наказанието установи, че колкото повече физическо наказание получават децата, толкова по-озлобени са те към родителите и властите. Колкото по-лоши са отношенията им с родителите, толкова по-вероятно е те да удрят партньора си един ден.

Те също така са по-склонни да страдат от психични проблеми като тревожност, депресия и проблеми със злоупотреба на вещества и по-малко вероятно да съчувстват на другите или да проявяват нормално морално поведение.

Леките наказания могат да бъдат приемливи за деца на възраст от 2 до 6 години, по-големите деца трябва да бъдат дисциплинирани по ненасилствен начин, а родителите с проблеми с гнева да избягват изцяло физическата дисциплина.

5. Има по-ефективни начини за получаване на желаното поведение.

Някога задавали ли сте си въпроса "как да възпитаваме детето без крясъци и шамари"? Нека предположим, че вие ​​като родител сте по-заинтересовани от оформянето на поведението на вашите деца, отколкото от използването на физическо наказание като средство за изпускане на собствения си гняв и разочарование. Просто да види колко сте ядосани обикновено е достатъчно страшно за малко дете.

Така че - направете си услуга! Използвайте напълно развития си мозък на възрастни, за да изберете умни, неагресивни начини да накарате децата си да правят това, което искате.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ