Напишете дума/думи за търсене

Кога е време да говорим с детето на тема секс?

Кога е време да говорим с децата си за секс? Какво трябва да знаем като родители, за да протекат гладко разговорите? Докъде трябва да се разпрострем в обясненията?

Джъстин Лемилър е експерт към института „Kinsey" в Индианския университет и като такъв често се налага да консултира родители, които си задават същите тези въпроси. По-долу ще изброим някои от основните съвети, които той им дава.



1. Започнете разговорите отрано и никога не слагайте точка.

Много родители вярват, че има точно определен „подходящ" момент, за да разберат, че той всъщност никога не идва. И така се оказва, че разговорът никога не се състои. Или пък закъснява и детето им вече води сексуален живот.
Запомнете, че темата за секса е неизчерпаема. Тя няма начална и крайна точка. В различните възрасти се поднася различен тип информация.
Подгответе се да отговорите на въпросите на детето или да му поднесете факти, съобразени изцяло с възрастта му. Процесът е дълъг и поетапен. Той би улеснил и самите вас, защото отлагането води до друго отлагане и така до безкрай. Ако се мобилизирате да обсъждате тази деликатна тема в крехка възраст, по-бързо ще се освободите от дискомфорта, който изпитвате, и по-нататъшните разговори ще протичат по-лежерно и непринудено.

2. Разберете какво точно знае вече детето ви.


Когато сте наясно с неговите знания относно секса, можете да запълните пропуските, да му кажете кое е вярно и кое – не и да предвидите какви въпроси би искало да ви зададе.

3. Несигурността и объркването по време на разговор са нормални състояния.

Не позволявайте на дискомфорта, който изпитвате и вие, и детото ви, да сложи край на диалога. Много от нас не са разговаряли със своите родители за секс, тоест нямаме модел, който да следваме. Не бъдете подвластни на несигурността. Истината е, че няма един-единствен начин, по който да им поднесете информацията. Изберете сами подхода, който ще пасне най-добре на вашия и този на детето ви темперамент.
Не се притеснявайте, че изпитвате неудобство. Със своите неочаквани и често смущаващи въпроси децата объркват родителите си постоянно и в най-различни ситуации. Ако се чудите дали ще намерите правилните думи, спокойно можете да се допитате до някоя книга.

4. Не пропускайте горещите и сериозни теми.


Човешката сексуалност е сложно понятие. Детето иска и има нужда да знае повече от това как се правят бебета, как да се предпазва от венерически болести и как да не забременее. Обяснете му какво представлява сексуална ориентация, мастурбация, орален секс и сексуално престъпление.

Как да поднесете информацията за секса в зависимост от възрастта на детето?

Според съвременните разбирания разговорът за секс с детето се случва веднъж и трябва да е нещо забележително и запомнящо се. Експертите обаче са на друго мнение. Те напомнят, че малките ни наследници имат нужда постоянно да актуализират и надграждат знанията си в тази област. Информацията би било добре да се поднася поетапно и да е обвързана с развитието на детето и възрастта, в която навлиза.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ