Напишете дума/думи за търсене

10 нестандартни коледни традиции по света

Коледа е време за уют, топлина и съкровени моменти с най-близките. И ако у нас сме свикнали да я празнуваме по един начин, то по света могат да бъдат срещнати някои меко казано необичайни традиции.

Ето какви са те.


1. Лошият Дядо Коледа в Германия, Австрия и Швейцария

По немскоговорящите земи Дядо Коледа има зъл двойник, който се казва Крампус. Той прилича на дявол – космат, с рога и копита, и наказва лошите деца за белите, които са правили през годината. Ето защо на 6 декември (Никулден – свети Никола е първообраз на дядо Коледа) в Австрия има традиция мъжете да обличат дяволски костюми и да плашат децата по улиците.

2. Черен Петър в Холандия

С подобна легенда могат да се похвалят и холандците – помощникът на Дядо Коледа при тях обаче е Черен Петър. На Коледа добрият старец и неговият не толкова добър придружител пристигат в Холадния не с шейна от Лапландия, а на кораб от Испания. Родителите се заканват на децата си, че ако не слушат, Черният Петър ще ги отведе с него в Испания.

3. Пудинг с желания във Великобритания

Англичаните слагат на масата специален пудинг на Коледа. Цялото семейство участва в приготвянето му, като всеки трябва да разбърква сместа по посока на часовниковата стрелка и да си намисли желание. В пудинга се слагат монета, пръстен и напръстник, които вещаят богатство, брак и късмет на този, който намери съответния предмет в своето парче.

4. Гадаене по обувка Чехия

На Коледа чехите имат интересен обичай, свързан с гадаене кога ще се задомят. На 25 декември те застават с гръб към вратата и хвърлят обувката си през рамо. Ако пръстите на обувката сочат към врата, това означава, че притежателят й ще сключи брак в следващите 12 месеца.

5. Кага Тио в Каталония

Местната необичайна традиция се нарича Кага Тио, което буквално се превежда като „акащо дърво". Какво представлява то? Най-просто казано: издълбан дънер с нарисувано усмихнато лице. Всяка нощ този дънер се „храни" с лакомства и се завива с одеяло, за да не настине. На Коледа дръвчето се хвърля в камината, удря се с пръчка и му се нарежда да пуска лакомствата.

6. Консода в Португалия
В коледната утрин на трапезата в Португалия се слагат допълнителни прибори за починали роднини. Традицията се нарича консода и се вярва, че носи късмет на семейството.

7. Свещ за покойниците във Финландия

Близка нотка носи отбелязването на празника и във Финландия. На Бъдни вечер повечото семейства вместо да се съберат вкъщи около трапезата, се разхождат до гробищата. Традицията повелява на този ден да се запали свещ в памет на починалите близки. В Хелзинки около 75% от семействата я спазват, а властите осигуряват специални мерки за контролиране на трафика.

8. Без метли в Норвегия

В Норвегия се смята, че Бъдни вечер съвпада с пристигането на зли духове и вещици. За да се предпазят, семействата крият всички метли, преди да си легнат.

9. Горящият козел в Швеция

Козелът е сред основните коледни символи на страната. Корените могат да се проследят до времето отпреди християнството – все пак козелът се свързва с бог Тор. Ето защо около Коледа всяка година от 1966 г. насам в град Йевле се издига 13-метрова фигура на коза от слама. И всяка година оттогава тя не успява да оцелее до празника – неизвестни извършители успяват да я запалят. Местните букмейкъри приемат залози дали тя ще издържи до Коледа, като това се е случвало само 4-5 пъти в историята й. През 1976 г. тя дори е бутната от камион.

10. Коледната котка в Исландия

Коледната котка идва всяка година в навечерието на празника в Исландия. И е много зла – яде хора. В Исландия има традиция всеки, който е работил през годината, да получава нови дрехи за Коледа. За да окуражават децата да помагат в къщната работа, родителите им казвали, че Коледната котка ще познае мързеливите деца по това, че нямат нови дрешки за Коледа и ще ги изяде.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ