Напишете дума/думи за търсене

Лесна коледна питка за начинаещи

Бъдни вечер и Коледа вече са на прага. Ако ви се похапва наистина вкусна питка, която да е мека и пухкава, но сте начинаещи в кухнята, ви предлагаме следващата лесна рецепта.


Необходими продукти:

прясно мляко - 2 ч.ч.

яйца - 4 броя

сол - 1 ч.л.

захар - 1 с.л.

олио - 2 - 3 с.л.

мая - 20 г жива

брашно - към 700 - 800 г.

Начин на приготвяне:

Брашното задължително се пресява, за да може питата да стане мека и пухкава и да се топи в устата. Маята се разтваря в една чаена чаша затоплено мляко. Направете кладенче в центъра на брашното и изсипете в него разтворената мая, солта, захарта и олиото.

Започнете да месите и постепенно добавяйте едно по едно яйцата, като предварително сте си отделили единия жълтък. Добавете и другата чаша прясно мляко. Тестото не трябва да лепне. Оставете го да втаса на топло място за около 40-50 минути.

Когато тестото удвои обема си, разделете го на три топки. Всяка една разточете на кора. Корите се подреждат една върху друга, като всяка се маже с масло. Следващата стъпка е рязането на корите на триъгълници. Трябва да се получат приблизително около 11-12 триъгълника. Всеки от тях се завива на руло и се подрежда в тавата.

След като подредите всички навити рула, оставете да втаса повторно и едва след това сложете в предварително загрята фурна. Но преди това намажете с жълтък и поръсете със сусам. Печете до златисто, а след това очаровайте цялото семейство.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ