Напишете дума/думи за търсене

Иновативен тест светкавично открива мозъчни тумори

Свидетели сме на значителен напредък в областта на невроонкологията. Изследователи от DCG разработиха новаторски кръвен тест, който подобрява и ускорява диагностичния процес за глиални злокачествени заболявания, първичен тип мозъчен тумор.

В рамките на клиничното изпитване Trublood Glioma демонстрира над 99% чувствителност и 100% специфичност при откриване на глиални злокачествени заболявания при индивиди с интракраниални пространствени лезии (ICSOLs), предлагайки неинвазивен метод. Той е ефективна добавка към традиционните диагностични подходи особено при случаи, когато ракът не може да се биопсира.

Мозъчните тумори, по-специално глиалните злокачествени заболявания, представляват значително диагностично предизвикателство. Те имат разнообразни прояви и инвазивния характер на настоящите диагностични процедури доста усложнява тяхната диагностика. Досега стандартът беше хирургическа биопсия. Както всяко инвазивно изследване тя носи рискове и често е неосъществима при много пациенти поради усложненото им здравословно състояние или недостъпност на тумора. Сега вече е налице прост кръвен тест – само с няколко милилитра венозна кръв – който открива тези онкологични заболявания. Тестът е наличен и в България, в столичната Хил клиник.

Изследването може да се направи от понеделник до сряда в лабораторията на софийската болница за Trublood Glioma. За него не се изисква никаква специална подготовка, освен стандартното взимане на кръв на гладно и жадно. Това е кръвна биопсия, която открива циркулиращи глиални клетки (CGC). Използвайки патентована среда за обогатяване, тестът изолира и профилира тези клетки чрез мултиплексирана имуноцитохимия, точно разграничавайки злокачествени и незлокачествени мозъчни тумори. Той дори може да разграничи метастази на други солидни тумори. Тестът изисква само обикновено вземане на кръв, което го прави много по-малко рисков и по-достъпен от хирургичните биопсии. Не се финансира от НЗОК, но пациенти, които имат нужда от бърза диагностика могат да инвестират в него сами.

Това изследване се определя от специалистите като значителен напредък в диагностиката на мозъчните тумори, особено при пациенти с неоперабилни или небиопсионни тумори. Той е в съответствие с настоящия фокус върху персонализираната медицина, като предлага персонализиран подход към диагностицирането и последващо по-адекватно планиране на лечението. Този подход няма за цел да замени традиционните методи, а да ги допълни, особено в трудни случаи.

За повече информация:

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ