Напишете дума/думи за търсене

Да си работещ родител има и своите минуси

В миналото, когато разширената фамилия се грижеше за децата, отглеждането не беше подвиг, какъвто е днес, защото имаше няколко полагащи грижи за детето, освен майката: лели, чичовци, баби и дядовци.

Днес обаче ситуацията е друга и работещите родители са почти без подкрепа. Този модел на отглеждане има своите положителни и отрицателни въздействия върху децата. Ето кои са те.


Положителни ефекти

Качествен начин на живот

Тъй като и двамата родители работят и осигуряват по-висок доход, това се отразява върху стандарта на семейството – домакинството разполага с повече пари за децата и за техните образователни, здрави, социални или извънкласни нужди.


Житейски опит

Когато родители излизат на работа, те разширяват своя собствен хоризон, контакти, умения и познания. Така могат да предадат на децата си ценни житейски уроци и опит. Това помага на подрастващите да имат по-зрял поглед към живота си.

Пълноценно използване на времето

Работещите родители често имат много малко време, което да прекарат вкъщи с децата си. Затова те се стараят да оползотворят максимално тези кратки периоди на общуване. От друга страна, това учи самите деца, че времето е ценно, незаменимо и не се връща. Дори подсъзнателно, те разбират стойността на времето по-бързо и се възползват максимално от него.

Децата стават независими

Децата на работещите родители стават независими от по-ранна възраст. Тъй като осъзнават, че родителите им са на работа, те се научават сами да вземат решения и това ги прави по-уверени и по-добри в реакцията на проблемни ситуации.

Справяне със стреса

Децата се учат от обкръжението си. Когато наблюдават как родителите им балансират между професионалния и домашния живот, те се учат как сами да устояват на голямо натоварване, как да се организират и да поемат едновременно повече задачи. В същото време това им помага да уважават времето, усилията и труда на другите и да се справят със стреса по-късно в живота си.

Отрицателни ефекти

Поведенчески промени

Родителите трябва да прекарват минимум 30 минути до 1 час качествено време с децата си всеки ден. Децата, които дълго остават с бавачките или в детската градина и не получават нужното внимание от родителите, често страдат от безпокойство, трудно се справят с промените в настроението си, стават по-упорити и агресивни.

Нарушена връзка с родителите

Понякога, когато и двамата родители са заети с работата си и прекарват много малко време у дома, връзката на децата с родителите страда. С порастването на децата това отчуждаване може да се увеличи.


Съвети за работещи родители

Регулирайте продължителността на работата

Известно е, че родителите обикновено се прибират уморени и имат малко ентусиазъм и енергия за времето с детето си вкъщи.

Тук е ролята на добрия работодател, който би могъл да даде възможност за гъвкаво работно време и дистанционна работа и който да гарантира спазване на работното време, уважаване на почивката през уикенда, редовното взимане на отпуск и болнични.

Ангажирайте децата с хоби

Хубава идея е да запознаете децата с широк спектър дейности, с които да се занимават във времето, когато не сте с тях. Това могат да бъдат както различни спортове, така и творчески дейности. Това ще им помогне да насочат енергията си по правилния начин, да развият умения и да упражняват някоя от дейностите като хоби по -късно в живота си.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels
Тук отново компаниите могат да бъдат в полза на родителите – някои фирми имат добри практики, като например организиране на спортни и творчески дейности за децата на служителите.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ