Напишете дума/думи за търсене

Фурната става като нова със сода и оцет

Почистването на фурната е неприятно задължение, което често отлагаме, докато не дойде време за основно освежаване на дома. 


Дори да ви се струва, че премахването на засъхнали петна е невъзможно без силни препарати, днес ще ви докажем, че има начин!

Содата за хляб и оцетът са достъпни и безопасни вещества, които имат широка употреба в дома. Почистващите им свойства са познати от древността. Оцетът премахва мазнина от стъкло, почиства мухъл, разтваря добре смола, убива бактерии по храните и е екологично чисто средство за борба с насекоми в градината. Содата пък е мек абразив, премахва наслоявания, почиства мазни петна, премахва неприятни миризми. 

Ще имате нужда от:

1-2 пакетчета сода за хляб

попивателна кърпа
гъба за миене на чинии
фина домакинска тел
веро
стара четка за зъби (по желание)
шише с пулверизатор
бял оцет

Махнете решетките на фурната, тавите и всичко, което държите вътре. Пригответе гъста паста от вода и сода за хляб. В малка купичка изсипете 1 пакетче сода и добавете 3-4 с.л. вода. Tрябва да се получи смес, която да е толкова гъста, че да може да се нанася лесно, но да не се стича.
Намажете вътрешността на фурната със содената паста. С помощта на гъба нанесете сместа , ако имате стара четка за зъби, може да я използвате за по-труднодостъпни места. За по-сериозни напластявания от мазнина може да използвате фина домакинска тел.
Напръскайте стъклото с гореща вода и го изчистете с веро. Оставете фурната намазана със сода за няколко часа.


Почистете решетките. Най-добре е да ги накиснете в гореща вода, в която сте разтворили малко веро. Ако нямате подходящ леген, просто ги измийте. Ако трябва да отстраните стара мазнина по решетките, може също да ги изтъркате със сода.
Избършете фурната. Намокрете попивателна кърпа и избършете втвърдената паста от вътрешността на печката. 

Напръскайте с оцет. Измийте попивателната кърпа с вода и сапун и избършете вътрешността на печката. Поставете чистите и подсушени решетки обратно във фурната.

СНИМКИ: Liliana Drew / Unsplash.com

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ