Напишете дума/думи за търсене

Лесна бабина питка за Бабинден

Питката е традиционно ястие за трапезата на Бабинден.

Днес ви представяме една лесна рецепта за приготване на домашен празничен хляб, с който да отбележите деня на родилната помощ. 

Необходими продукти:

брашно - 1 кг.
мая - 1 пакетче суха или 1 кубче жива мая
захар - 1 щипка
прясно мляко - 400 мл.
яйце - 1 бр.
сол - 1 ч.л.
олио - 1 с.л.
разтопено масло - 1 малко пакетче
семена
жълтък

СНИМКИ: Pixabay.com
СНИМКИ: Pixabay.com

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява. В средата се прави кладенче. Междувременно маята се разтваря в 100 мл. хладко мляко и щипка захар, може да се добави 1 супена лъжица брашно, за да стане кашичка.
Когато шупне маята, се слага в кладенчето. Прибавя се едно разбито яйце и солта. Размесва се добре. Добавя се още прясно мляко (300 мл) и олиото. Размесва се пак и се оставя да втаса. След това се размесва отново като се маже с разтопеното масло. Отново се разточва и пак се маже и така няколко пъти, докато не свърши маслото. Разточва се и се оформя питката.

За плетеница трябва да се разточи и разреже на осем парчета. Всяко парче се реже на три и се плете плитка. Осемте плитки се подреждат в кръгла тавичка, предварително намазана с олио. Питката се намазва с жълтък и се посипва със семена. Например маково, сусамово, ленено. Изберете според вкуса си! Да ви е сладко!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ