Напишете дума/думи за търсене

Най-токсичната фраза, която никога да не казвате на един родител

Когато бях бременна в седми или осми месец с първото си дете, споменах на приятелка, че отивам на клас по йога. Нейният отговор? "Наслаждавай се сега. Защото, след като родиш, няма да имаш време за нищо."

Колко ужасно нещо за казване. Как знаеше тя какъв ще бъде животът ми след раждането? Разбира се, че се тревожех, че всичко ще се промени, но за да се справя с този страх, се уверявах постоянно, че мога да запазя части от стария си живот.

Знаеше ли приятелката ми, майка на две деца, повече от мен за реалността? Да. Беше ли тя всъщност права, че йогата в живота ми ще намалее, след като се появи бебето? Наистина, беше.  Но дали това наистина трябваше да бъде казано? Беше ли полезно да ме предупреди за предстоящите предизвикателства или да отнеме надеждата, колкото и погрешна да е, която таях? Ако беше задържала тази мисъл за себе си, щеше да ми спести някои тревоги.


Аз не съм сама в този вид "обмен" с по-опитни родители. Тези зловещи разкази се предлагат, почти с гордост, практически на всeки етап от родителския път.
Когато бях бременна, помня, че ми казваха: Просто изчакай нощите без сън. Когато имах бебе, което спеше цяла нощ, помня, че ми казваха: Просто изчакай, докато стане голямо и започне да излиза от леглото си.Когато имах 2-годишно дете с минимални пристъпи на гняв, ми казваха: Просто изчакай, когато стане на три години. 

Така че - винаги ще се намери някой "опитен" родител, който ще да ви обясни колко труден и непоносим ще е животът ви, благодарение на децата. И дори да не е така, ще направи всичко възможно да ви увери, че грешите и лошите дни идват.

"Радвай се сега, защото ще видиш, когато..." е изречението, когато никога не бива да казвате на един бъдещ или настоящ родител. И не защото ще нараните чувствата му, а защото отглеждането на дете не би трябвало да се разглежда като нещо тежко и трудно. В крайна сметка - изборът да бъдеш родител е твой собствен и няма нито причина, нито нужда да се вменяват негативни убеждение в нещо толкова специално - като отглеждането на дете!

СНИМКИ: Unsplash.com
СНИМКИ: Unsplash.com

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ