Напишете дума/думи за търсене

Разглезено ли е детето ви?

Имате ли чувството, че някъде сте изпуснали нишката и вашата грижа и любов сякаш не са дали нужния резултат, а вместо това се е стигнало до синдрома на „разглезеното дете"?

 

Ето кои са основните признаци, че това наистина е така.

Детето не възприема думата „не"

Основен признак при разглезените деца е че за тях думата „не” сякаш не съществува. Истината е, че те винаги я чуват, но просто я игнорират. Защо е така? В повечето случаи се дължи на неспособността на родителя да отказва или да изпълни своята закана. Децата, на които им се угажда повече от необходимото, трудно приемат отказ или просто не се примиряват, ако такъв се появи.

Не цени вещите си и подаръците, които му правите

Купувате нова кукла или камион на вашия малък наследник, а само след ден играчката вече е изпочупена или просто детето ви е решило, че не му е интересна и иска друга. Днешните деца са претрупани от вещи и играчки и често не ги ценят. При разглезените малчугани този проблем е още по-осезаем, тъй като те най-често искат това, което нямат, а след като го получат - спира да им е интересно.

Отказва да се храни с вас на масата и капризничи за храната


„Ще ям пред телевизора в моята стая", „Това не го обичам и няма да го ям", „Ще вечерям чипс и желирани бонбони". Звучи ли ви познато? Ако реагирате на тези изявления с примирение и просто се предадете, вероятността да отглеждате в дома си едно разглезено дете, е доста голяма.

Нетолерантно е към останалите деца и трудно създава приятелства


Разглезените деца проявяват егоизъм и нетолерантност не само към своите родители. Често тези прояви са забележими на детската площадка, в училище или в детската градина. Малчуганът очаква останалите деца да следват неговите правила и ако това не стане, се стига до конфликт. В резултат на това трудно създава приятелства и този факт още повече засилва неговото недоволство.

Често ви излага на публични места и това сякаш му доставя удоволствие

Любимото нещо на разглезеното дете е публиката. В много случаи мъниците имат прилично поведение у дома, а когато са сред хора, нямат търпение да покажат на какво са способни. Те чудесно улавят кога се чувствате безсилни и как втренчените погледина страничните наблюдатели ви карат да си замълчите в ситуация, която не бихте допуснали у дома.

Държи се неуважително и лесно избухва

Избухливостта на разглезените деца не винаги се дължи на афект. Понякога те просто си играят с вашите емоции и знаят, че така привличат внимание. Ако реагирате със същото – не помага. Ако се опитвате да ги омилостивите с подарък или подкуп – става още по-зле. Разговорите сякаш остават безрезултатни и накрая вероятно ще се чувствате в безизходица.

Какво да промените?

Свикнете да казвате "не", без да изпитвате вина

След като зададе някакви граници, трябва да се придържате постоянно към тях. Добавете отказа към своя речник и не изпитвайте вина, че използвате думата “не” спрямо децата си. Не позволявате разглезеното им поведение да надделява. Не се поддавайте при всеки проблем.
Когато задавате ограничения, го правете със съчувствие и разбиране, 

Практикувайте благодарност като семейство

По време на вечеря или преди лягане е препоръчително да отделяте по няколко минути в изказване на благодарност за нематериални неща в живота си. Като семейство един след друг благодарете за нематериални неща, за които сте признателни и за едно преживяване през деня, за което сте благодарни. Това е страхотен начин да започнете да учите децата на благодарност и да почитат доброто всеки ден.

Не забравяйте, че децата реагират най-добре на окуражаване, а не на наказания

Ако искате детето ви да оправдава вашите очаквания, си задайте въпроса от какъв вид подкрепа има нужда, за да оправдава тези очаквания.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ