Напишете дума/думи за търсене

Как токсичните родители провалят децата си

Токсичното родителство е състояние, при което майките и бащите предоставят обещание за любов и грижа, но в същото време злонамерено злоупотребяват с децата си.

Те използват стилове на родителство, които причиняват продължителна и повторяща се травма, злоупотреба и унижение.

Не се отнасят с уважение към своите деца като индивиди, не правят компромиси, не поемат отговорност за своето поведение и обикновено не се извиняват. В тях има липса на състрадание и грижовни способности и се занимават повече със своите нужди, отколкото с това дали това, което правят, е вредно или увреждащо за отрочетата им.

Този повтарящ се модел на поведение създава страх, вина, задължение и оставя детето с емоционални белези. Токсичните родители влияят на своите деца по начини, които ги карат да съмневат в своята важност, самоуважение и ги подтикват да се питат дали заслужават любов, одобрение и потвърждение.

Какви са отличителните черти на токсичния родител?

Признаци на токсично родителство включват лъжи, манипулации, игнориране, съдене, злоупотреба, посрамяне, унижение и критика. Действията и поведението им попадат под зоната на пренебрежение или емоционална, вербална или физическа злоупотреба. Токсичните родители често се опитват да контролират напълно децата си във всеки аспект на техния живот и са изключително умелни в това да убедят другите, че всичко, което правят, е в най-добрия интерес на детето.

Съществуват различни типове токсични родители, включително "богоподобните родители", "неспособните родители", "контролиращите родители", "вербалнo злоупотребяващите", "физически злоупотребяващите", "активните злоупотребяващи", "пасивните злоупотребяващи", "алкохолно зависимите" и "сексуално злоупотребяващите".

Въздействията на токсичното родителство върху детето могат да бъдат разнообразни и да включват затруднения с установяването на граници, увеличена склонност към тревожни разстройства, трудности в самоутвърждаването, висока толерантност към лошо отношение от страна на другите, самосаботиране и вярване, че близките хора ще ги напуснат. Децата, израснали в дисфункционално семейство, са податливи на повторение на същите отрицателни поведения като своите родители.

Лечението от токсичното родителство идва от осъзнаването и разбирането. Процесът на съжаление позволява на човека да се освободи от миналото, да се излекува и да предприеме действия, за да възвърне част от изгубеното детство. Това включва разбиране, че токсично поведения на майката или бащата не са отговорност на детето, а също така и разрешаване на себе си да се изрази гнева и да се изгради емоционална независимост.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ