Напишете дума/думи за търсене

Изграждането на добри маниери е важна част от възпитателния процес

Възпитанието в добри маниери започва вкъщи. Всички родители предават някакъв модел на поведение на децата си.

Вие сте пример за вашето дете още от първите години на неговия живот. Когато го напътствате: "Кажи добър ден!", Кажи благодаря!", "Извини се на чичкото.", "Дръж се добре." и т.н., не забравяйте да спазвате и вие същите напътствия. Защото детето ще запомни най-добре не думите ви, а вашите дела в негово присъствие.

Да възпитаваме детето на добри обноски означава да го научим как да общува правилно с другите, как да се държи на различни места и в различни ситуации, как да владее правилата за културно поведение. Изграждането на добри маниери е част от цялостния възпитателен процес – изкуството да ръководим детето през цялото време на неговото израстване, да му помогнем да се развива хармонично, да реализира своите заложби, да намери своето призвание и да се изгради като пълноценна личност.

Всички правила за добри обноски се основават върху уважението към личността, с която се общува. Потребността от общуване е еволюционно заложена у детето. Счита се, че усмивката е началото на неговото емоционално и социално развитие. От най-ранна възраст чак до дълбока старост умението за правилно общуване с околните предопределя житейския път на човека. Добрите маниери са предпоставка за успех.

Кога да започнем да възпитаваме детето на добри маниери?

Колкото се може по-рано. Всички сме чували за значението на първите 7 години от живота. Не ги пропускайте. Обикновено на година и половина детето вече може да ходи само, казва първите си думички и ви имитира, прави опити да се храни само с лъжичка, опознава заобикалящия го свят и наблюдава с огромно любопитно всичко, случващо се около него. Нека първите думички, на които го научите, бъдат добри и вежливи. То ще ги разбере най-добре в конкретната ситуация : "Кажи "Благодаря!" на баба за чудесния подарък.", "Кажи "Здравей!" на какичката.", "Кажи "Моля!", когато искаш да ти се даде нещо." и т.н. Бъдете добър пример за вашето дете, казвайте му и вие "Моля" и "Благодаря ти".

Казвайте му "Наздраве!", когато кихне и "Извинявай!", ако искате да се премести. Хвалете детето, когато се държи културно. Кажете му "Благодаря ти, че си толкова учтив." или "Какви добри обноски имаш!". Правете му забележки, ако не се държи добре.

Обсъждайте поведението на другите и му посочвайте хора, които са пример за добри обноски. Четете му книжки и гледайте филмчета за добрите маниери. По някакъв начин го учете на учтивост всеки ден. И така стъпка по стъпка, малко по малко, ще възпитате едно дете с добри маниери, което в живота занапред ще общува правилно с другите.

СНИМКА: Image by Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ