Напишете дума/думи за търсене

Кървящи венци през бременността - притеснително ли е?

Сутрешно гадене, крампи в краката, безсъние - има много неприятни симптоми, които може да изпитате по време на бременностт. Но знаете ли, че кървенето на венците също може да е един от тях?

Бременността увеличава риска от периодонтална (венечна) болест. Около 60 до 75% от бъдещите майки имат гингивит - ранна форма на периодонтална болест, характеризираща се с възпаление на венците, което причинява червене, отоцяване, чувствителност и кървене. Ако остане нелекувана, може да доведе до по-сериозни зъбни проблеми.

Какво причинява кървящите венци по време на бременност?

Има няколко причини, поради които бременните са с повишен риск от кървящи венци и гингивит. Някои от тях са:

Хормонални фактори:
Основната причина за гингивит по време на бременността са хормоналните промени, особено свързани с естроген и прогестерон. Високите нива на тези хормони корелират с увеличение на зъбната плака. Тя може да се затвърди, да се размножава и да възпали венчната тъкан.

Промени в храненето:
Някои бъдещи майки прекаляват със сладки неща или други храни, които обикновено не са част от редовната диета. Това от своя страна може да увеличи зъбната плака и съответно да раздразни венците.

Производство на слюнка:
Бременните могат да произвеждат по-малко слюнка, което да доведе до увеличение на зъбната плака и следователно до гингивит.

В много случаи гингивитът започва да се проявява във втория триместър и достига до връхната си точка в последните три месеца от бременността. Ако имате чувствителни и разранени венци отпреди зачеването, то е много вероятно състоянието да се влоши.

Защо е важно здравето на венците по време на бременността?

Докато сте бременна, здравето на зъбите ви може да не е приоритет, но трябва да бъде. Доброто състояние на венците ви е свързано с общото здравословно състояние. Важно да посетите зъболекаря си, ако имате оплаквания. Той ще ви направи преглед и ще ви каже какви мерки за облекчение да предприемете. Ще ви консултира относно правилната грижа за устната кухина, тъй като предпазването играе важна роля за поддържане на оралното здраве през бременността.

СНИМКИ: Image by Racool_studio on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ