Напишете дума/думи за търсене

Любопитни факти за бебетата в утробата

Проучване, цитирано от Brightside.com, установява, че от тридесет и втора до тридесет и шеста гестационна седмица някои от храните, които консумирали майките, предизвиквали реакция у плода.

Сред най-изявените в това отношение храни било зелето. Изглежда бебетата не се радвали особено на вкуса на зелето. На преглед с ултразвук било видимо, че повдигат горната си устна намръщено и правели разплакани физиономии. Учените използвали 4D ултразвук, за да проведат изследванията по-прецизно.

Неродените бебета имат способност да разпознават вкусовете, които майката консумира. Това се случва в 8 гестационна седмица, когато вкусовите рецептори на бебето започват да се формират и развиват. Частици от разградената храна, приета от майката, проникват през околоплодните води и преминават в тялото на бебето.

Хранителни вещества, като захари, аминокиселини, протеини, соли и мастни киселини биват разтворени в околоплодните води, чрез които бебето консумира необходимите му вещества. Заради този процес бебетата вече започват да формират вкусовите си рецептори още преди да се родят. 

Има и още любопитни факти, отнасящи се до неродените бебетата. Ето кои са те.

Бебетата са космати в утробата на майката

Един изумително учудващ факт е, че много бебета имат окосмяване по телцето преди да се родят. Тези косъмчета не остават по тялото им много дълго. В повечето случаи изчезват точно преди раждането или малко след него.


Сърцето на бебето започва да бие след петата седмица

Сърдечният мускул започва да се оформя от самото начало на зачеването, но процесът отнема време, докато органът се формира и заработи. Ето защо пулсът на бебето се усеща от петата седмица нататък и е изключително учестен. Ще са нужни още около 10 седмици, за да се оформи сърцето напълно. Още един любопитен факт е, че сърцата на момиченцата бият по-учестено от тези на момченцата.

Бебетата се прозяват, хълцат и уринират в утробата на майката

Ултразвукови изследвания на бебета по време на бременността установяват, че макар не изцяло развити, фетусите имат едно сходство с възрастните. Те се прозяват и дори уринират. Прозяването може да се забележи за първи път през 24-та седмица. По това време те започват и да плачат. Майката не може да усети или чуе бебешкия плач в утробата си, но ултразвуковите изследвания хващат набръчкани брадички, отваряне на челюстта, промени в мимиката, които подсказват за това действие. И още нещо - неродените бебета дори хълцат в утробата, което много често може да бъде усетено от бъдещата майка.

СНИМКИ: Image by Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ