Напишете дума/думи за търсене

Как несъзнателно сриваме самочувствието на децата си

Самочувствието на детето е като нежна растяща роза - изисква грижа, внимание и подкрепа, за да процъфти.

Все по-често обаче, родителите несъзнателно създават условия, които могат да повлияят отрицателно върху увереността на своите отрочета.

Ето някои от обичайните начини, по които това се случва дори съвсем несъзнателно.

1. Критика вместо похвала

Критиката е важен елемент от ученето, но когато е използвана безразсъдно или непрекъснато, тя може да доведе до намаляване на самочувствието. Замествайки я с похвала за усилията и постиженията на детето, можем да го насърчим да се стреми към успех.

2. Сравняване с други деца

Постоянното сравняване с други деца, особено ако те са по-успешни в някои области, може да доведе до чувство на непълноценност и липса на самочувствие. Вместо това, трябва да се насърчава индивидуалността и собствените постижения.

3. Прекомерна защита и намеса

Въпреки най-добрите ни намерения, като родители понякога можем да бъдем твърде защитаващи или да се намесваме прекалено много в проблемите на децата си. Това е вероятно да се тълкува като липса на вяра в способностите им и да ги лиши от възможността да се справят самостоятелно с предизвикателствата.

4. Изисквания за перфекционизъм

Когато поставяме твърде високи очаквания пред децата си и ги критикуваме за всяка грешка, те могат да се чувстват неспособни и недостойни. Вместо това, трябва да им помагаме да разберат, че грешките са част от учението и развитието.

5. Липса на подкрепа при провал

Когато децата ни срещнат неуспех или провал, те имат нужда от нашата подкрепа и обнадеждаване, а не от критика или осъждане. Правилната реакция в точния момент може ще ги насърчи да продължат да се стремят към постиженията си.


Родителството е непрекъснат процес на учене и растеж и е важно да сме осъзнати за начините, по които влияем на самочувствието на децата си. Като родители можем да създадем подкрепяща и стимулираща среда, в която малчуганите да развиват своите умения и увереност.

СНИМКИ: Image by Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ