Напишете дума/думи за търсене

На всеки 13 минути една двойка по света се развежда

На всеки 13 минути една двойка по света се развежда. Обществото обикновено вярва, че бракът винаги е добър, а разводът винаги е лош и първият въпрос, който се задава на развеждащата се двойка, е “какво се случи?”

Според статистиката най-често двойките се развеждат на 6-9 години брак, а най-популярната възраст за развод е 30-34 години. Около 40% от законовите раздели се случват през първите 5 години, а след 20 години - само 12% от двойките се развеждат. Но ако причината за развода след първите пет години брак може да се нарече "не се разбираха", тогава как да не се разбирате и какво трябва да загубите, за да живеете заедно 25-30 г. години, а след това да признаете че всичко е свършило?


Вижте най-честите причини за развод след дълъг брак.

Кризата на средната възраст

Кризата на средната възраст поразява най-често дългогодишните двойки. Тя се случва както на мъжете, така и на жените. Има криза на около 40 години. По това време започваме да си задаваме въпроси: Кой съм аз? Така ли ще живея? Къде отивам? С правилния ли партньор съм? Кризата променя идеалите. Хората в криза често си задават философски въпроси и мисълта за развод изглежда като решение на проблема и дава шанс за ново начало.

Изневяра

Тя унищожава браковете във всяка възраст на партньорите, но ще анализираме точно предателството, което се случва в зряла възраст. Понякога хората с финансова стабилност, собственост и добре установени взаимоотношения започват да мислят, че след като са допринесли за благосъстоянието на семейството, партньорите не ги оценяват и се опитват да намерят потвърждение за тяхната важност извън семейството.

От друга страна, изневярата в зряла възраст често е компенсаторна. По правило емоционалното отчуждение между съпрузите се е случило отдавна и предателството, което се е случило, е следствие от прекъсната връзка.

Интелектуална или духовна бездна

Почти всички хора се променят през живота си. Причината за развода може да бъде фактът, че те се променят с различни темпове. Например, ако единият партньор е отишъл далеч напред в развитието си, а вторият е останал на същото ниво, тогава раздялата в такива ситуации е почти неизбежна.

Емоционално изгаряне

Към 25-30-годишна възраст съпрузите са натрупали определен негативен багаж от грешки, разочарования и взаимни упреци. Понякога тази тежест просто се пренебрегва, а понякога се случва така, че чашата прелива и решението за развод изглежда единствената приемлива възможност.

Приключване на „проекта"

Много често съпрузите поддържат брака само заради отглеждането на деца, например. Тогава децата порастват и става очевидно, че „проектът" е завършен. Други фактори също могат да бъдат „проект": ипотечни плащания, грижи за болен роднина, образование и много други. Освен това финансовото благосъстояние на семейството може да бъде свързващото звено. Обикновено до зряла възраст хората вече имат апартамент, къща, кола и желание да живеят за себе си.

Самореализация и умора

На възраст 40-50 години много хора имат желание да се отпуснат и да се насладят на живота си. В същото време имат възможност да се отдадат на любимия си бизнес или хоби, особено в случай на завършване на който и да е „проект" от предходния параграф. Случва се да настъпи момент, когато човек осъзнава, че годините минават, а талантът му все още не е разкрит, мечтите му не са изпълнени. Струва му се, че семейството го стопира и иска да се освободи.

Нови чувства

Всички възрасти са подчинени на любовта и често се случва някой от съпрузите да се влюби в зряла възраст. Последната любов може да бъде по-силна от първата и като правило изборът се прави в полза на нововъзникналите чувства.

СНИМКА: Image by Freepik

Image by Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ