Напишете дума/думи за търсене

Aлтернативи на краве млякото в детското меню

Соевото мляко традиционно се използва като заместител на краве млякото. Но има и много други видове като алтернатива.

Соевият протеин също трябва да се избягва при алергия към млечния протеин. Защото 50% от бебетата, алергични към млечния протеин, имат кръстосана алергия и към соевия протеин.

Може да използвате млека от ядки, като бадем и кашу. Други варианти са оризово, овесено мляко или мляко от коноп. Внимавайте като избирате млека, да не са допълнително подсладени. Избягвайте тези с добавена захар за малките деца и ги ограничавайте за по-големите.

Какви са разликите между различните млека алтернативи на краве млякото?


Алтернативите на краве млякото съдържат по-малко протеин и калории, в сравнение с краве млякото. Повечето могат да са обогатени с витамин Д и калций. В таблицата виждате сравнение между различните неподсладени млека.

Колко мляко се препоръчва за малкото дете?

В храненето на бебето се включват мляко и млечни продукти заради нуждата от калории за растежа. Млечните продукти са богати на мазнини, важни за развитието на мозъка и зрението.

На възраст 1-3 години се препоръчва хранене с 25гр млечни продукти на ден, с ниско съдържание на сол и 400 мл прясно или кисело мляко. Млякото е пълномаслено за децата до 3 г., освен ако няма риск от затлъстяване или наднормено тегло. След 3 г. възраст може да се премине на мляко с 1-2 % съдържание на мазнини.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ