Напишете дума/думи за търсене

Вредят ли електронните цигари на тийнейджърите?

По време на проучване сред деца в основно и гимназиално образование изследователите са набелязали редица рискови фактори, които се свързват с продължителната употреба на електронни цигари.

​​

Изследването „Причини за опитване на електронна цигара и опасност от продължителна употреба" определя няколко фактора на базата на раса, пол, възраст и причини за пробването.

Най-разпространените причини за започването са любопитство, хубави вкусове и употребата от приятели. Младежите, които опитват е-цигари заради по-ниската им цена, започват да ги използват по-често шест месеца по-късно. А при тези, които са ги започнали, за да спрат с тютюнопушенето, вероятността да продължат с употребата им е 14 пъти по-голяма, отколкото при останалите.

Макар че това не бил фокусът на проучването, когато учените се върнали при участниците шест месеца по-късно, установили, че 80% от тийнейджърите, които са се ориентирали към електронните цигари, за да спрат тютюнопушенето, все още пушат обикновени цигари.

Изследването също така показало, че е по-вероятно учениците от по-долните класове и настоящите пушачи да продължат с електронните цигари, заради което учените предлагат кампаниите за превенция на продължителната употреба да се насочат към по-малките ученици.

За да се ограничи бързо развиващата се тенденция е важно както родителите, така и тийнейджърите да бъдат максимално образовани за потенциалните опасности от употребата на електронни цигари.
Ако се намирате в ситуация, в която детето ви употребява никотин и искате да предотвратите това, има някои неща, които да предприемете. Ето списък със съвети как да говорите с вашия тийнейджър.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Преди да инициирате разговор с вашия тийнейджър:

Запознайте се с фактите

• Открийте достоверна информация за електронните цигари и влиянието им върху младите хора. Бъдете търпеливи и готови да слушате

• Избягвайте критиката и насърчавайте открит диалог;

• Не забравяйте, че целта ви е да проведете разговор, а не да изнасяте лекция;

• Съвсем нормално е разговорът ви да се повтори или да не бъде завършен първия път, в който повдигнете темата.

Дайте положителен пример, като не пушите

• Дори да пушите, никога не е късно да се откажете.

Как да започнете разговора:

Намерете точния момент

• Естествената дискусия ще увеличи вероятността вашият тийнейджър наистина да ви чуе. Вместо да започнете с „трябва да поговорим", може да го попитате какво мисли той или тя за ситуация, на която сте свидетели заедно, например:

- Видели сте младеж да използва електронна цигара лично или на видео;

- Преминавате покрай магазин за електронни цигари, когато вървите пеша или шофирате;

- Видели сте реклама на електронна цигара в магазин, списание или в интернет.

Потърсете подкрепа


• Не сте сигурни откъде да започнете? Помолете личния ви лекар да говори с вашия тийнейджър за рисковете от електронните цигари.

• Можете също така да предложите на тийнейджъра ви да говори с други доверени възрастни като роднини, учители или треньори, за които знаете, че са наясно с рисковете от електронните цигари. Те ще допринесат за подсипването на вашето послание като родител.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ