Напишете дума/думи за търсене

Традиционна мартенска питка

Необходими продукти:

1 кг брашно

3 яйца

1/2 кубче мая (20 г)

1 с.л захар

1 с.л сол

5 с.л зехтин

250 мл. прясно мляко

150 мл. вода

сусам и мак за поръсване /по желание/

Начин на приготвяне:

Маята се слага да шупне с хладкото мляко, като се добавят 1 с.л. захар и 3-4 с.л. брашно. Основното количество брашно се пресява и се замесва меко еластично тесто, като се прибавя шупналата мая, водата и яйцата /от едното се оставя жълтъкът за намазване/. Замесва се меко еластично тесто, което се оставя да втаса до удвояване на обема.

Питката се оформя като елипса или като кръг по дъното на тавата. Оформят се клоните, като се разрязват, без да се отделят от ствола, след което се усукват на руло. В крайна сметка питката трябва да заприлича на елхичка. Оставя се да втаса повторно за около 40 минути. Намазва се с разбит жълтък и се пече на средна фурна – на около 190 градуса, до готовност.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ