Напишете дума/думи за търсене

Всичко, което трябва да знаете за следродилните крампи

Следродилните крампи са едно от най-честите явления, които майките изпитват след появата на детето. Те са източник на безпокойство и неудобство, но осъзнаването на причината и как да се справите с тях ще направят прехода към майчинството по-гладък.

Ето какво трябва да знаете за следродилните крампи.

Какво представляват?

Следродилните крампи са свивания на матката, които се случват след раждането на бебето. Те са част от процеса на възстановяване след раждането. Обикновено започват веднага след това и могат да продължат няколко седмици.

Причини 

Възстановяване на матката: След като родите, матката започва да се свива и стяга, за да се върне към своята нормална големина. Тези свивания са източник на крампи.

Изхвърляне на следи от плацентата: След като плацентата се изхвърли, матката се стяга, за да затвори кръвоносните съдове, които са останали отделени след раждането.

Кърмене: Когато кърмите, освен че матката се стяга, това може да предизвика допълнителни крампи.

Симптоми 

Болка или дискомфорт в долната част на корема: Подобно на менструални болки, крампите могат да бъдат усетени в долната част на корема.

Стягане на матката: Често свиванията се усещат като тежест или натиск в корема.

Кървене: Леко кървене след раждането е нормално и може да продължи няколко седмици. Въпреки това, внезапното или обилно кървене може да бъде знак за проблем и изисква медицинска оценка.

Управление и облекчаване на следродилните крампи

Почивка и отпускане: Дайте си време да се отпуснете и да се възстановите. По-малко стрес и повече почивка ще помогнат на тялото ви да се възстанови по-бързо.

Топлинна терапия: Поставете топла възглавница  върху корема си, за да облекчите болката от крампите.

Прием на болкоуспокояващи: Ако болката е твърде силна, може да се консултирате с лекар за прием на безопасни за употреба болкоуспокояващи.

Хидратация и здравословно хранене: Поддържайте се добре хидратирани и се хранете здравословно, за да подпомогнете възстановяването на тялото си.

Консултация с лекар: Ако крампите са твърде силни или продължават дълго време, се консултирайте с лекар, за да се уверите, че няма никакви сериозни проблеми.

Следродилните крампи са нормална част от процеса на възстановяване след раждането и обикновено не представляват проблем. Въпреки това, е важно да бъдете информирани за тяхната природа и как да се грижите за себе си по време на този период. Ако имате въпроси, винаги се консултирайте с лекар.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ