Напишете дума/думи за търсене

Невероятните съвети на Масару Ибука за отглеждане на деца

Тези невероятни съвети от Масару Ибука ще ви кажат повече за вътрешния свят на децата и ще бъдат прекрасен пример за тяхното бъдещо възпитание.

Японският инженер и предприемач Масару Ибука (1908-1987) е основател на технологичния гигант „Сони" и негов почетен председател до края на дните си. Благодарение на гъвкавата си бизнес философия и иновационни патенти, само за десетилетие Ибука успява да превърне скромното си предприятие в движеща сила на икономическото чудо, което възражда Страната на изгряващото слънце от пепелищата на Втората световна война. Малко известен факт е обаче, че Масару Ибука е новатор и в една друга област – възпитанието и обучението на деца в най-ранна детска възраст.


1. Когато се приберете у дома, застанете пред децата си и се вгледайте в лицата им – там ще прочетете историята на семейните ви отношения.

2. Да възпитаваш дете означава да възпитаваш и себе си непрестанно.

3. „Обществото осъжда аборта, но не осъжда родителите, които нехаят за възпитанието на собствените си деца, смятайки, че е достатъчно просто да им дадеш живот. Според мен това е още по-голямо зло, отколкото са абортите и за него не трябва да има оправдание!"

4. Първата година на детето е периодът, когато то възприема най-много. Това, което родителите смятат за маловажно и безсмислено, детето може да възприеме с такова чувство и сила, че този опит може да постави сериозен отпечатък в живота му.

5. Мирът в цял свят вече не зависи от нас, днешните възрастни, а зависи от поколението, което сега носи пелени.

6. Интересното децата смятат за правилно, а неинтересното – за неправилно.

7. Чувството за собственост над децата е много разпространено. То е причина често родителите да игнорират волята на самото дете. Ако детето се примири с подобно отношение към себе си, преди да се е развила собствената му воля, то може да се съмнява цял живот в собствените си сили. Не родителите, а детето е господар на своя живот.

8. Всичко, което детето прави с ръцете си – рисува, разхвърля играчки, къса хартия – развива интелекта му и творческите заложби. Колкото по-скоро дадете на детето си цветни моливи, толкова по-добри ще са резултатите.


9. Да научите детето да кара ролери веднага след като се е научило да ходи е невероятно сложно, а ако го учите, когато се учи да ходи, то след няколко месеца ще имате прекрасен фигурист.

10. Най-важното е да развиете в детето си безграничния потенциал от възможности, за да е озарен животът му от радост.

11. Единствената цел на ранното развитие е да даде на детето такова образование, че то да има дълбок ум и здраво тяло, да е съобразително и добро.

12. Огледайте се наоколо и ще се удивите колко много играчки има, които се използват от векове. Това са глината, хартията за рязане, цветната хартия за оригами. Тези материали имат една обща характеристика – те нямат определена форма или предназначение. Или с други думи, можете да им придадете всякаква такава. Именно заради това са идеални играчки за малките деца, когато интелекта се развива най-бързо. Те могат да направят от тези материали всичко, което пожелаят.

13. Не може да възпитате истински добър човек в семейство, ако това е прехвърлено изцяло на майката, а бащата по нейна молба се включва инцидентно в тези грижи. Никаква умора и недостиг на време не са оправдание за бащата да не общува с детето си.

14. За детето не е важен резултатът от дейността, а самият процес. А ние възрастните искаме всяка работа да бъде изпълнена докрай. Именно в това е разликата между работата и развлечението.

15. Мозъкът на новороденото е като бял лист хартия. От това какво ще бъде написано на този лист зависи колко надарено ще е детето ни.

16. Проблемът е в това, че трябва да сме много внимателни, когато хвалим и когато наказваме.

17. Талантливите хора, родени в бедни многодетни семейства, като пораснат жънат големи успехи, защото имат уникална възможност да развият различни способности и характер.

18. Ако не сте могли да възпитате детето си така, че то да ви превъзхожда поне с нещо, значи сте били мързеливи родители.

19. Ученикът трябва да надмине учителя си, в противен случай прогресът не би бил възможен.

20. Способността на детето да запомня трябва да се тренира, докато то намира удоволствие в повторението.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ