Напишете дума/думи за търсене

6 съвета за пролетното почистване

Затоплянето въздейства върху човешката психика. Слънчевите лъчи са като антидепресант, който влива нова енергия в нашето тяло. Появява се желание за нов живот, в който да се започне от нулата с нови по-добри идеи.

Именно това е моментът да променим дома си по наш вкус и да почистим основно всичко, което ”запушва” енергията и личното ни пространство. Ето някои идеи как да направим пролетното почистване по-ефективно и приятно.


Подредете задачите си

Направете си списък с основните места за всяка стая, които се нуждаят от повече внимание и почистване. Например, за хола те могат да включват подреждане на библиотеката, миене на прозорците, подреждане на шкафовете и т.н. Така няма опасност да забравите някое ъгълче, а и ще сте по-удовлетворени, когато видите, че задачите намаляват.

Подгответе материалите си

Преди да се захванете с пролетното почистване, се уверете, че разполагате с всички необходими почистващи препарати, за да не правите спешни разходки до магазина. Дръжте всичко в леген, кофа или панер, за да не се разкарвате, докато чистите. Подгответе си по-големи чували, в които да събирате боклук и ненужни вещи.

Организирайте времето си

Научете се да вършите по няколко неща едновременно, за да става по-бързо чистенето. Например, докато оправяте леглото или подреждате гардероба, оставете одеялата да се проветряват на балкона. Докато чакате препаратът да подейства върху печката, измийте мивката.

Започнете от най-неоправената стая, за да не разнасяте праха в другите помещения. Не се движете хаотично, а следвайте някаква линия. Например, обирайте с прахосмукачката от ъгъл до ъгъл, за да не минавате по няколко пъти килима.

Използвайте хитрини и трикове за по-чист дом

Например, чистенето на микровълновата ще ви отнеме минутки, ако сложите вътре купа с резени лимон и вода. Пуснете уреда за 2-3мин и изчакайте. След това само забършете с кърпа – ще видите, че мръсотията пада сама, а вътре остава приятен аромат на цитруси.

Дръжте всяко нещо на мястото му

Преди да се започнете с по-сериозните задачи като миенето на прозорци, уверете се, че всяка вещ си е на мястото, за да не се разкарвате от стая в стая през няколко минути. Когато сте въдворили ред, много по-бързо ще свършите с останалите точки от пролетния списък.

Най-важното е да си намерим помощници

Докато вие оправяте спалнята, помолете децата са си съберат играчките в детската, а мъжът ви да си подреди инструментите. Възложете на някой изхвърлянето на боклука, измиването на чиниите, подреждането на кутиите с обувки. Когато всеки от семейството върши нещо, пролетното почистване става по-бързо.

СНИМКИ: Image by rawpixel.com on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ