Напишете дума/думи за търсене

Невероятните ползи на оцета в домакинството

Бутилка оцет у дома може да си спести повече главоболия в бита, отколкото предполагате. Днес ви представяме някои трикове, които се надяваме, че че ще ви бъдат от голяма полза.


Отстраняване на етикети

Много, често се налага да сваляме етикет от някоя чаша. Започваме да търкаме с различни гъби, телове, но каквото и да правим, накрая, ако успеем да свалим етикета, съдът лепне и не може да се измие. Как да се справим?

Накиснете в оцет за няколко минути. След това етикетът ще падне само като забършете с ръка и дори няма да лепне.

Оцетът  неприятните миризми


Почистването на хладилника е трудно поради една единствена причина – не е хубаво да се използват препарати, защото миризмата им попива и всичката храна след това я попива. Тук има два варианта – да използвате сода, като сложите малко на влажен парцал, или да използвате разтвор от оцет и вода. Освен че ще изчисти хладилника, този разтвор ще премахне и неприятните миризми.

Премахване на неприятни миризми

Оцетът премахва лошия мирис не само от предметите, но и от въздуха. Ако в стаята мирише неприятно, напръскайте с малко оцет, но кой би искал да пръска наоколо с оцет? Има и друг вариант – може да напоите парцал с него и да го оставите в стаята.

Почистване на тоалетната


Знаете ли, че оцетът убива микробите? Ако не сте фен на препаратите или имате алергии от тях, можете да използвате оцет за няколко неща. Да почистите добре тоалетната, особено ако е пожълтяла. Освен това можете да си върнете блясъка на кранчетата, защото той ще премахне котления камък. Любопитен факт е, че ако поставите ръждясали предмети в горещ оцет или ги сварите в оцет, ръждата ще си "отиде".


Кожени аксесоари

Намокрете един парцал с разреден оцет в малко вода, а след това идва ред на почистването. Тази смес ще ви помогне и да премахнете залепена дъвка от която и да е дреха.


Оцет и сода

Тази комбинация почиства идеално бижутата. Поставете в дълбок съд сода и оцет, колкото да покрие дъното, а след това сложете бижутата. Оставете така за няколко минути. След това с помощта на четка за зъби започнете да търкате. Освен бижутата, комбинацията от сода и оцет чисти и отпушва канали и тръби.

Пречистване на плодовете и зеленчуците

Знаете ли, че оцетът пречиства плодовете и зеленчуците от пестицидите? Как ли? Става лесно! Достатъчно е да напълните една дълбока тенджера до половината с вода и да добавите чаша сол и повечко оцет, а след това да сложите плодовете и зеленчуците да се изкиснат. Преди консумация измийте добре.

Загорели съдове

Сложете загорялата тенджера на котлона, поставете в нея равни части оцет и вода, оставете да поври 1-2 минути. След това търкането ще е по-лесно.

СНИМКА: Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ