Напишете дума/думи за търсене

Признаците, че тийнейджърът страда от хранително разстройство

Хранителните разстройства се превърнаха в сериозен проблем в съвременното общество, засягайки хора от различни възрастови групи.

Те са особено опасни за тийнейджърите, които са подложени на интензивен физически и емоционален стрес в този период от живота си. Признаците са от съществено значение за своевременното предоставяне на помощ и подкрепа. Ето някои от тях.

1. Промени в хранителните навици:


Тийнейджърите, които страдат от хранителни разстройства, често проявяват странни и изключително ограничени вкусови предпочитания. Те могат да започнат да се отказват от определени видове храни или да консумират само много ограничени количества. Възможно е също така да забележите, че тийнейджърът се изолира по време на ядене или изпитва голямо напрежение, когато е на присъствие на храна.

2. Промени в теглото и фигурата:


Наблюдаването на значителни промени в теглото и фигурата на тийнейджъра ви може да бъде индикатор за хранително разстройство. Той може да изглежда изключително изтощен или да изгуби голямо количество тегло за кратко време. А също и обратно - съществува и риск от прекомерно натрупване на тегло при случаите на компулсивно преяждане.

3. Обсесивни мисли за храна и тялото:


Тийнейджърите, които страдат от хранителни разстройства, имат обсесивни мисли за храната и тялото си. Те проявяват необичайно голяма загриженост по отношение на калориите, мазнините или въглехидратите, както и изразяват неудовлетвореност от своя външен вид, независимо от реалните си размери или тегло.

4. Социално изолиране и промени в поведението:


Хранителните разстройства често водят до социално изолиране и промени в поведението на тийнейджъра. Той може да се оттегли от обичайните си социални активности или да избягва срещите с приятели и семейство. Също така да проявя раздразнителност или депресия, свързани със стреса от храненето и вида на тялото.

5. Физически признаци:


Някои физически признаци са ясни индикатори за хранително разстройство при тийнейджърите. Те включват косопад, избелване на кожата или крехки нокти поради липса на необходимите хранителни вещества.

Как да помогнем на тийнейджъра:

Емоционална подкрепа: Бъдете търпеливи и подкрепящи към тийнейджъра. Покажете разбиране и съчувствие към неговия проблем и вътрешна "битка".

Търсете професионална помощ: Консултирането с лекар или психолог, специализиран в областта на хранителните разстройства, е от съществено значение. Те могат да предложат подходящи стратегии за лечение и подкрепа.

Подпомогнете здравословните хранителни навици: Помогнете на тийнейджъра да развие здравословни хранителни навици, като го насърчавате да консумира разнообразна и хранително богата диета.

Създайте подходяща околна среда: Създайте подходяща околна среда, която подкрепя позитивната представа за себе си и здравословния начин на живот. Избягвайте коментарите за теглото или външния вид и насърчавайте положителното самочувствие.

Независимо дали става въпрос за анорексия, булимия или компулсивно преяждане, ранното разпознаване и навременното лечение на хранителните разстройства е от съществено значение за постигането на пълноценно физическо и емоционално благополучие на вашето пораснало дете.

СНИМКА: Image by rawpixel.com on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ