Напишете дума/думи за търсене

15 начина да възпитаме трудолюбиво дете

Изграждането на навици за труд и усърдие е важно и полезно за децата. Трябва да се случва от най-ранна възраст, защото това създава у тях работна етика, отговорност и рутина, които ще им бъдат полезни в бъдеще. И не само! Всичко това ги учи да уважават не само своя труд, но и този на околните.


Ето 15 начина за възпитаване на трудолюбие от най-ранна възраст.

Не правете всичко вместо тях. Звучи просто, но.. Децата ще ви позволяват да правите всичко вместо тях дотогава, докогато вие самите го правите.


Научете ги да поемат отговорност за техния свят. Мислите, че няма да почистят стаята си? Опитайте старото и изпитано „Няма да направиш/ получиш ....., докато не си почистиш стаята" и мога да се обзаложа, че ще я почистят. 


Накарайте ги да се поизпотят малко. Например буквално да си „поизцапат ръцете" като измият колата, изхвърлят боклука, измият чиниите или избършат праха. Няма страшно – ще се справят. Не забравяйте да ги похвалите!

Започнете отрано. За всяка възраст има подходяща дейност. На 3 години могат да бършат прах и да си прибират играчките, на 6 години – да правят закуска или да разхождат кучето, а на 12 да ви помагат в боядисването на стените или почистването.


Превърнете работата в част от ежедневието на семейството – това просто е нещо, което всички правим, всеки си има задължения и отговорности. И това е прекрасно!


Позволете на децата си да се учат от грешките си и не се старайте винаги да поправяте или преправяте резултата от техните действия. Приемете го като нещо добро, което възпитавате у тях. Насърчете ги следващият път да се потрудят повече.

Превърнете работата в удоволствие. И се старайте детето да вижда, че тя не предизвиква отегчение на лицето ви.


Дайте личен пример – нека те самите ви видят как се трудите.


Помагайте си взаимно. Помагайте на хора в нужда.

Поощрявайте и не се вманиачавайте от това да контролирате.


Позволете на децата да отговарят за храненето (от това да помагат в съставянето на списъка за пазаруване до сервирането на масата) – дори и в началото да са неуверени какво правят, в края могат да постигнат наистина страхотни резултати.

Дайте възможност на децата да спечелят пари, по този начин те ще се научат и как да ги оценяват.

Научете ги да спестяват и да даряват част от техните пари.


Давайте им задачи, за които се изисква да планират и разпределят добре времето си.


Бъдете последователни.

СНИМКА: Image by Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ