Напишете дума/думи за търсене

7 гениални цитата за възпитанието на детето

Знаете ли кой е Януш Корчак? Той е известен полски педагог, писател, лекар и общественик. Освен с книгите си, посветени на и за децата – „Крал Матиуш", „Как да обичаме детето", „Право на детето на уважение" и др., той остава в историята и с факта, че три пъти отказва да спаси собствения си живот, за да не изостави своите питомци.

Днес ви запознаваме със 7 гениални цитата за възпитанието, казани от този наистина велик човек.


1. Възрастните не бива да учат детето за правото на силния

"Детето е слабо същество. Можем да го издигнем до върха, да го подтиснем против волята му, можем насилствено да го накараме да спре да прави нещо и да унищожим усилията му. Всеки път, когато то не слуша, аз съм по-силен и то знае, че е длъжно да отстъпи. И колкото пъти се опитва да не слуша, толкова пъти ще го накарам да разбере, че трябва да се покори.

На нас ни се струват нормални и невинни пошляпванията, влаченето на детето за ръка, грубите уж „ласкави" прегръдки. Но кой, кога и при какви изключителни условия се осмелява да блъсне, да разтърси, да удари възрастния?!"

2. Уважавайте незнанието на детето

"Нужно е да уважавате детската личност, това, че тя не знае много неща и да протягате ръка за помощ само тогава, когато тя е действително необходима.

Детето е чужденец, то не знае езика, нито посоките на улиците, не знае законите и обичаите. От време на време предпочита да се оглежда само и трудно ще попита за съвет. Нужен е гид, който вежливо и търпеливо да отговори на въпросите му и да го поведе напред."

3. Детето има право да е такова, каквото е

"Какъв ще стане, когато порасне? - питаме се с безпокойство. Иска ни се децата да са по-добри от нас, представяме ги като съвършени хора от бъдещето. Не бива да се поддаваме на измамни усещания, облечени в красивите думи на егоизма.

Уж ни се иска да проявяваме себеотрицание, а всъщност лъжем себе си и него – детето просто е такова, каквото е."

4. Не бързайте с развитието на детето

"Кога трябва да проходи, детето, кога - да проговори? Тогава, когато проходи и проговори. Кога трябва да се появят първите зъбки? Именно тогава, когато се появят. И раните зарастват, когато зарастват, и за спането на новороденото са нужни точно толкова часове, колкото то спи. Щом се е събудило, значи се е наспало".

5. Дайте на детето право да греши

"Страхът за живота на детето се слива със страха от нараняване, притесненията да не се нарани са свързани със страх дали хигиената е добра, защото тя е залог за здраве. Тук обаче стигаме до чистотата на дрехите, чорапите, ръкавиците, опасяваме се да не скъса панталона.

Но това вече не е грижа за здравето и благото на детето, забраните ни са свързани с нашето собствено удобство, щестлавие и джоб."

6. Разрешете му да живее в днешния ден

"Заради утре пренебрегваме това, което радва, удивлява, натъжава и занимава детето днес. Заради утре, което то не разбира и не изпитва потребност да разбира, разхищаваме години и години живот."

7. Детето трябва да умее да отстоява правата си


"Ако животът изисква зъби и нокти, имаме ли право да въоръжим детето само с тихи въздишки и руменина от срам и обида? Длъжни сме да възпитаме хора, а не овце: в здраво тяло – здрав дух. А здравият дух не е сантиментален и не обича да бъде жертва."

СНИМКИ: Image by Xuan Duong from Pixabay

Image by Rainer Maiores from Pixabay

Image by Jill Wellington from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ