Напишете дума/думи за търсене

6 психологически проблема, насадени от родителите

Избягвайте изрази като "Спри да се държиш детински", "Бъди сериозен" или "Не се дръж като бебе".

Тези фрази превръщат децата в възрастни, които никога не могат напълно да се отпуснат, които не разбират децата и не харесват незрелите хора около тях. Те са винаги напрегнати и неспособни да се забавляват.

Ниско самочувствие, желание да бъде някой друг

Никога не сравнявайте децата си с техни по-успешни връстници. Въпреки добрите намерения, родителите често преминават опасна граница. Детето, което е свикнало да се чувства недостатъчно добро и винаги намира по-успешни около себе си, може да развие комплекс за малоценност, а това да доведе до липса на любов към себе си и недоволство от личните постижения.


Проблеми в личния живот


Ако постоянно повтаряте на децата си, че не трябва да се доверяват на никого и че всеки може да ги измами, те ще пораснат с недоверие към всички около тях. Това ще им попречи да създадат хармонични взаимоотношения в бъдеще.


Търсенето на партньор с родителско поведение


Фрази като "Още си малка за това" могат да създадат жена, която винаги се чувства и се държи като малко момиче. Такова дете вероятно ще търси партньор, който да се държи с него като родител, и ще бъде зависимо от него, когато порасне.


Потискане на лични таланти, липса на инициатива


Подценяването на децата, особено в ранна възраст, може да има сериозни последици. Изрази като "Не се прави на умен", "Не си по-умен от мен", "Спри да мечтаеш" могат да накарат детето да се съмнява в своите способности и дори да ги крие, за да не се отличава. Когато детето иска да се оплаче, а родителят го игнорира, това потиска съзнанието му и го прави безразлично към собствената му съдба.


Затваряне в себе си, потискане на емоциите


Липсата на емоционална подкрепа от страна на родителите оказва влияние на детето, дори и на подсъзнателно ниво. Когато на едно дете често му казват да не мрънка, да спре да плаче и да не се оплаква, то започва да се затваря в себе си. Потиснатите емоции могат да доведат до психосоматични проблеми.


Депресия и чувство за вина


Никога не трябва да натяквате на децата си какво сте жертвали заради тях. Това ги потиска и ги кара да мислят, че са причина за лишенията на родителите си. Чувството за вина може да ги преследва цял живот, да влоши самочувствието им и да доведе до тежки депресивни състояния.

СНИМКИ: Image by Thomas Wolter from Pixabay

Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ