Напишете дума/думи за търсене

4 подхода, които родителите на успешни деца използват

Подборът на думи при общуването с децата е по-важен, отколкото изглежда на пръв поглед.

Когато сте уморени или раздразнени, е трудно да останете позитивни, но начинът, по който говорите с детето си, има значение, твърди Ерика Кац, експерт по възпитание и автор на книгата "Coach Parenting".

„Като родители често се изнервяме, особено когато имаме много ангажименти и стрес", казва Кац пред CNBC Make It. „Но трябва да внимаваме да не пренасяме този стрес върху децата или да не използваме неподходящ тон, който те не заслужават."

Изразяването на съпричастност и доброта може да намали тревожността и несигурността у децата, и да повиши тяхната самооценка. Изследванията показват, че позитивното родителство укрепва психичното здраве на децата, подобрява академичните им резултати и насърчава благополучието им в тийнейджърските и възрастните години. В същото време, засрамването на децата от страна на родителите може да намали тяхната увереност и мотивация, което е критично за успешното им справяне с житейските предизвикателства.

При общуване с децата е важно да се използва насърчаващ и съпричастен подход. Ерика Кац предлага четири ситуации, в които родителите могат да се ядосат, и как да реагират правилно:

1. Когато детето започва, но не завършва задълженията си: „Свърши чудесна работа с това. Какво ще кажеш да завършим и...?"

2. При агресивно поведение на детето: „Разбирам, че си разстроен, но не можеш да [удряш, хапеш, риташ и т.н.]."


3. Когато детето има затруднения с домашното: „Ти се справи чудесно с [друга задача]. Вярвам, че можеш да се справиш и с това."


4. Когато родителят не е бил внимателен към емоциите на детето: „Извинявай, не бях достатъчно внимателен към теб."

Според Кац, започването с положителни думи преди корекцията на поведението е най-ефективният подход. „Намерете нещо положително, което детето е направило, преди да посочите какво може да се подобри", съветва тя.

Използването на "ние" вместо "ти" в общуването прави изказванията по-малко обвинителни: „Ние не удряме, не крадем. Ние не сме такива", добавя тя. Освен това, родителите трябва да се извиняват на децата си, когато сгрешат. Някои възрастни смятат, че извинението пред децата ще доведе до липса на уважение, но всъщност това показва уязвимост и учи децата, че дори възрастните правят грешки.

„Като родител вашата отговорност е да контролирате емоциите си около децата", казва Кац. „Когато не успеете, трябва да признаете това и да се извините. Това не винаги е лесно, но е част от вашата роля като родител."

СНИМКА: Image by SevenSkyArts from Pixabay

Image by Tung Lam from Pixabay

Image by Julia Sezemova from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ