Напишете дума/думи за търсене

При нервно дете първо трябва да се лекуват родителите

Забелязвате ли, че вашето дете е нервно? Възможно е причината да се крие в семейната обстановка, взаимоотношенията между родителите и начина, по който се справяте самите вие с конфликтите.

Връзката между родители и деца е изключително силна и двупосочна, което води до възприемане и проявяване на различни емоционални състояния и поведенчески модели от страна на по-малките.

Мама и татко имат ключова роля в оформянето на характера и емоционалното развитие на детето. За да подпомогнат този процес, не е достатъчно само физическото им присъствие. Те трябва активно да участват емоционално и да откликват на нуждите на малчугана. Това създава среда, в която той може да се научи да се справя с негативните емоции и трудните моменти.

Децата наблюдават как родителите изразяват емоциите си и как общуват помежду си и с другите хора. Те имитират и възпроизвеждат това поведение. Начинът, по който реагират на емоциите на детето, също е от решаващо значение. Ако отговарят с критика или пренебрежение към емоциите на детето, то може да почувства, че не са валидни. А това да доведе до по-голяма нервност и склонност към проява на негативни емоции.

Ето защо е важно родителите да се научат да ръководят и насочват емоциите на малчугана, помагайки му да открие подходящи начини за тяхното изразяване и регулиране. Това има дълготраен ефект и предпазва от бъдещи поведенчески проблеми.

Изследвания на Калифорнийския университет показват, че конфликтната семейна среда може да доведе до сериозни проблеми при децата дори и в по-късна възраст. Такива деца често страдат от физически, емоционални и социални проблеми. Като възрастни, те са по-склонни към сърдечно-съдови и имунни проблеми, депресия и емоционална нестабилност.

Отрочетата на родители, които често се карат, имат по-високи нива на кортизол, което води до по-лесна умора, по-малко игра и неспокоен сън. Този стрес може да промени структурата на мозъка им, което може да доведе до трудности в ученето и запаметяването.

Много родители смятат, че предпазват децата си, когато избягват конфликтите или бързат да се поддадат, но изследванията сочат, че това не е ефективна стратегия. Невербалният гняв и мълчание, отказът от общуване и сътрудничество също могат да имат негативно влияние върху мъниците.

Как родителите да се справят с конфликтите?

1. Проявявайте емпатия един към друг. Започвайте разговора с изразяване на разбиране към другия. Опитайте се да се поставите на негово място.


2. Приемете, че в основата на поведението или думите на партньора ви има основание и позитивно намерение.


3. Помнете, че обичате партньора си. Той не е ваш противник, а част от вашия отбор. Подходете към трудностите като към съвместен проблем.


4. Не обвинявайте и помнете, че конструктивната критика действа само когато човекът може да направи нещо по отношение на случилото се.


5. Планирайте заедно как да направите нещата по-добре следващия път.


6. Говорете с доброта и уважение. Всичко може да бъде казано от позицията на грижа, подкрепа и любов.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ