Напишете дума/думи за търсене

Възпитаването на надарено дете изисква фин баланс

Отглеждането на надарено дете изисква фин баланс, защото знаете, че то притежава изключителен потенциал и, естествено, искате да го развие максимално.

В същото време сте наясно, че талантливите мъници са често много чувствителни и склонни към самокритичност.

Това значи, че прекомерният родителски ентусиазъм и напътствия могат лесно да се възприемат като силен натиск, ако бъдат упражнени твърде настоятелно.

Постигането на баланс между авторитаризъм и прекалена свобода е сложно, но изключително важно за родителите на надарени деца. Малчуганите, които се чувстват "побутвани", не се развиват толкова добре, колкото онези, които имат усещане за самостоятелност. Прекаленият натиск може да предизвика тревожност и понякога да доведе до академична апатия, депресия или бунтарство. От друга страна, прекалената ненатрапчивост може да остави ги без яснота за посоката, което също да бъде възприето като липса на интерес към техния успех. Запомнете - само защото вашето надарено дете изглежда самостоятелно, това не означава, че не се нуждае от вашата подкрепа и съвет. Как можем да разберем дали сме твърде или недостатъчно ангажирани с него? Кога е подходящо да се намесим и кога това може да доведе до обратен ефект? Ето няколко техники, които могат да ви помогнат:

1. Избирайте битките си разумно

Не всички задачи са еднакво спешни или важни. Настояването малчуганът да изпълнява всяко домашно, дори когато е уморен или стресиран, може да бъде ненужно и задушаващо, особено ако неговият успех е стабилен. Ако обаче успехът му започне да спада, е напълно разумно да предложите подкрепа и допълнителни уроци.


2. Оценете ефекта от вашето участие

Ако детето ви не се справя добре, то вероятно изпитва дискомфорт. Причините може да варират от несигурност до тревожност или трудности в преценката на необходимите усилия за успех. В такъв случай, трябва да предложите подкрепа, а не критика. Осигурете граници и помощ в поставянето на цели, и бъдете готови да изслушате гледната точка на детето си. Мотивацията и успехът трябва да вървят ръка за ръка. Ако подходът ви не работи, бъдете готови да го промените.

3. Мислете дългосрочно

Децата не са предразположени да мислят в дългосрочен план, затова вие трябва да предоставите тази перспектива. Паралелно с това, докато помагате на детето си да поставя и постига цели, трябва да имате ясна йерархия на приоритетите. Емоционалното здраве на малчугана и връзката ви с него трябва да са по-важни от академичните постижения. Уверете го, че е нормално да не се справя понякога, стига да продължава да се опитва.

Докато расте, очаквайте и спадове и върхове. Адаптирайте очакванията си съобразно тях. Много надарени деца са успешни в началното училище, но срещат трудности в гимназията. Това може да се дължи на навика да постигат успех с малко усилия или на социални проблеми. Неразпознатите трудности в ученето също могат да излязат наяве, когато училищната програма стане по-сложна. В такива моменти натискът често вреди повече, отколкото помага.

Важно е детето ви да контролира дългосрочните си цели. Нека то управлява собствената си съдба, а вие бъдете негов съветник – този подход ще му позволи да изгради чувство за самостоятелност, увереност и гъвкавост, които са ключови за успеха през целия живот.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by [email protected] from Pixabay

Image by [email protected] from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ