Напишете дума/думи за търсене

Най-големият родителски грях

Признавам, извърших нещо, което често се смята за най-големия родителски грях – спрях да пренебрегвам собствените си нужди в името на децата.

Винаги съм поставяла техните нужди на първо място и жертвах своите интереси. Но в един момент осъзнах, че това не е необходимо и може дори да бъде вредно както за тях, така и за семейството ни.


С тези думи започва изповедта на блогърката Женевиев Шоу Браун, майка на три деца, която дълго време е поставяла на заден план своите интереси, за да не лишава децата си от нищо. Постепенно осъзнала, че такава саможертва не е задължителна и често вреди както на малчуганите, така и на семейството.

За да мога да разкажа всичко това, ми трябваше време и осъзнаване. Днес не се притеснявам да говоря за това, защото се чувствам по-добра, а децата и съпругът ми са по-щастливи.

В един момент разбираш, че новите членове на семейството стават най-важното нещо в живота ти, дори и това да не е било осъзнат избор. Първоначално след раждането на първото си дете (сега имам три), бях обещала на себе си да не забравям за своите нужди, но постепенно започнах да пренебрегвам здравето и благополучието си. Не се хранех правилно, не спях достатъчно, пропусках важни лекарски прегледи и не отделях време за себе си.

Един ден, докато си претоплях полуфабрикати за обяд, а синът ми ядеше питателно ястие, осъзнах колко малко внимание обръщам на себе си. Запитах се какво би станало, ако се отнасям с мен с толкова любов, колкото с децата си?

Например, водя ги редовно на лекар, а аз не съм била на преглед от години. Те имат хубави дрехи, а аз нося същите стари дънки. Грижата за тях ме накара да пренебрегвам приятелите си. В крайна сметка, разбрах, че ако искам да отгледам щастливи деца, трябва да бъда пример за щастлив възрастен.

Започнах да променям начина си на живот, без ясна представа от къде да започна. Въведох си същия режим на сън като за децата. Започнах да спортувам редовно и да възобновявам социалните си контакти. Започнах да се храня с това, което приготвях за тях, и неусетно свалих няколко килограма, а енергията ми се възстанови.

Грижата за добрите маниери у децата ми помогна и в отношенията с мъжа ми, като нашите спорове и кавги значително намаляха. Родителството е саможертва и алтруизъм, но без доза егоизъм няма как да бъдете добри в това. Когато отделих време за своите нужди и желания, станах по-щастлива и направих цялото си семейство по-доволно.


Автор: Женевиев Шоу Браун

СНИМКИ: Image by Drazen Zigic on Freepik

Image by freepik

Image by prostooleh on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ