Напишете дума/думи за търсене

Знаците, че сте израснали без родителска любов

Всяко дете се нуждае от любов. За съжаление, много малчугани растат, без да изпитат истинска обич.

Има много фактори, които водят до липса на проява на внимание, грижи и любов от страна на родителите. Някои работят безспир, за да осигурят семействата си, други са погълнати от кариерата си и наемат бавачки, трети може би не са били готови за родителството и са останали хладни към детето още от неговото раждане.

Децата, които не са получили необходимото внимание и обич, се различават от връстниците си, когато пораснат. Белезите от безразличието на най-близките хора ги нараняват и напомнят за себе си през целия им живот.

Психолозите изброяват някои основни грешки на родителите при отглеждането на деца, както и до какво водят те напред в живота. Ето какви са признаците, че един вече възрастен човек е бил недолюбван в детството си:

1. Недоверие към другите

Хората, които са имали студени отношения с родителите си и са били постоянно критикувани, се научават да не се доверяват на никого. Те свързват негативните емоции от дома с външния свят и никога не успяват да изградят дълбоки и пълноценни отнишения с друг човек.

2. Социална изолация

Липсата на родителска любов ги прави неспособни да се адаптират в обществото. Те се страхуват от непознати и предпочитат да останат сами.

3. Трудности в любовните връзки

Тези хора често изпитват проблеми в любовните отношения. Те не знаят какво е истинска любов и или се отказват от романтиката, или търсят партньори, които им напомнят на студените им родители. Много често срещано е да попаднат на партньор нарцисист.

4. Страхове и фобии

Хората, които са израснали в несигурна среда, развиват множество страхове и фобии. Това ги прави неуверени и ги изпълва с постоянни съмнения.

5. Ниско самочувствие

Липсата на похвали и одобрение от родителите води до ниско самочувствие. Те вярват, че не заслужават любов и че всичко, което правят, не е достатъчно добро. Това се прехвърля и в живота като големи хора и води до старание постоянно да се стараят да се харесат на всички.

6. Непознаване на себе си

Липсата на родителско внимание пречи на човек да се опознае. Той е добър слушател, но не обича да говори за себе си, защото не се познава добре. Това е един от основните признаци, които отличава хората, страдащи от липса на любов в детството.

7. Неразбиране на чувствата

Хората, които не са били обгрижвани с любов, не се научават да разбират своите чувства. Те таят всичко в себе си и изглеждат спокойни, но всъщност са изпълнени с емоции, които не искат да показват.

8. Склонност към зависимости

Тези, които не са получавали достатъчно любов в детството си, са по-податливи на зависимости. Те търсят начини да избягат от болката и празнотата вътре в тях, често прибягвайки до различни пороци. Такива са наркотиците, алкохолът и дори проблемите с хранителни разстройства.


9. Агресивност и липса на морал

Липсата на внимание може да направи тези хора по-агресивни и неморални в сравнение с останалите. Агресията е викът на вътрешното дете, че има нужда от любов и разбиране, които така и не е получило.

СНИМКИ: Image by gioia from Pixabay

Image by Ilham Nor from Pixabay

Image by Ilham Nor from Pixabay

Image by Frauke Riether from Pixabay

Image by Ilham Nor from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ