Напишете дума/думи за търсене

Чарлз Дарвин за плюсовете и минусите на брака

Да вземеш решение да сключиш брак не е лесна задача. Много хора се колебаят дълго, преди да предприемат тази важна стъпка. Въпреки това, създаването на дом и семейство е едно от най-прекрасните неща в живота.

Най-големият стимул за сключването на брак и изграждането на стабилно семейство е любовта. Или поне така трябва да бъде. Но случаят не е такъв за един от най-великите учени в историята.

Чарлз Дарвин се жени за своята първа братовчедка Ема Уеджууд. Когато настъпва моментът да реши дали да ѝ се врече във вярност, съставя прагматичен списък с плюсове и минуси на брака. Въпреки че аргументите против надделяват, Дарвин в крайна сметка избира да се ожени за Ема. Причината не е голяма и страстна любов, а по-скоро добре обмислен и разумен план за бъдещето и живота на старини.

Ема Дарвин
СНИМКА: Wikipedia
Ема Дарвин СНИМКА: Wikipedia

По време на брака си, Дарвин често не намира спокойствие и е измъчван от чувство на вина заради близкото родство с Ема. Той се обвинява, че болестите на децата му са следствие от генетичното смесване. Те имат 10 деца, от които 3 умират, а останалите оцеляват.

Но нека се върнем на въпроса как Чарлз Дарвин е възприемал възможността за брак. Какви са плюсовете и минусите според него? В редовете по-долу ще видите неговите доводи, които могат да ви накарат да се усмихнете, защото са написани наивно и звучат по детски.

В колонката, подкрепяща брака, е записано:

Деца – (ако Бог е милостив)

Постоянен спътник, (другар на старини), с когото да бъде интересно

Обект на любов и игри

След кратко обмисляне, Дарвин заменя предходния абзац със: „във всеки случай е по-добре от куче". И продължава:

Дом и някой, който да се грижи за него

Обаятелна музика и женско бръщолевене (всичко това е добре за здравето, но е ужасна загуба на време)

В колонката „Не се жени!" Дарвин подчертава:

Свобода да ходя, където поискам

Свобода на избор на компания и общество

Беседи с умни мъже в клубове

Отсъствие на задължения да се посещават роднини

Разходи и грижи за деца (ако децата са много – принуда да заработвам за прехраната им)

Възможни скандали

Загуба на време – безделие и затлъстяване, тревоги и задължения

По-малко пари за книги, невъзможност да се чете вечер

СНИМКА: Charles Darwin. English Heritage/Heritage Images/Getty Images
СНИМКА: Charles Darwin. English Heritage/Heritage Images/Getty Images

Въпреки всичко, доводите в подкрепа на брака вземат превес, а Дарвин записва следното:

„Господи, непоносимо е да си помисля за цял един живот, изживян като безплодна пчела – само работа, работа, в крайна сметка без смисъл. Не, не бих могъл. Представям си живота на отшелник в опушен, мръсен лондонски дом. После си представям нежна съпруга на дивана, хубава камина, книги и може би музика." След направеното признание, младият учен решава: „Ожени се, ожени се, ожени се!"

Обзет е от мимолетно колебание: „Всичко това ме убеждава, че е нужно да се оженя. Но кога? Рано или късно... Няма значение, момчето ми, не се обезсърчавай, не бива да живееш самотен живот, да се превърнеш в грохнал старец, самотен и студен, с бездетност, изписана върху лицето, вече белязано от бръчки. Не го мисли толкова, довери се на шанса, пази острия си поглед, има и немалко щастливи роби."

Край на документа.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ