Напишете дума/думи за търсене

Причините все повече мъже да избягват брака

В днешно време все повече мъже предпочитат да не встъпват в брак. Въпреки че някои от представителите на силния пол да смятат, че това е просто желание за независимост, истинските причини обикновено  са много по-дълбоки и сложни.


Съставихме списък с основните причини, поради които мъжете избягват брака, с надеждата да ви помогнем да разберете по-добре техните съображения. Ето какви са те.

1. Липса на натиск от социума

Мъжете не изпитват същия социален натиск като жените да встъпят в брак, особено когато са млади. За разлика от тях, дамите често са подложени на “атаки” от страна на приятели и семейство, че ще изпуснат “последния влак”.

2. Стрес от предложението

В една връзка обикновено се очаква мъжът да направи предложението за брак, което може да бъде доста стресиращо. Много мъже се тревожат за очакванията на партньорките им относно годежния пръстен и самия момент на връчването. Тревожат се също така, че това ще бъде последвано от трескава подготовка за сватба.

3. Страх от контрол

Мъжете често се страхуват, че след женитбата партньорката им ще започне да ги контролира. В предбрачното състояние те не усещат същото ниво на контрол и вярват, че могат да запазят по-голяма независимост. Обикновено такива мъже казват, че бракът е ”просто подпис”.

4. Промени в поведението

Бракът изисква от мъжете значителни промени в поведението и нагласите. Те започват да се възприемат като глави на семейството и защитници, което води до значителни личностни и житейски изменения.

5. Страх от развод


Мъжете обикновено се страхуват повече от развода, отколкото от самия брак. Много от тях са свидетели на разрушителните последици от разводите на близки хора и не желаят да преживеят същото.


6. Вярване, че няма “ползи” от брака

Много мъже не са наясно с предимствата на брака. Въпреки че страхът от развод може да ги обезсърчи, бракът всъщност носи множество ползи. Вижте какво казват статистиките по темата.

- Женените мъже печелят повече пари от необвързаните.


- Бракът подобрява психичното здраве на мъжете, намалявайки самотата и депресията.


- Женените мъже живеят по-дълго и са по-здрави.


- Ползите от брака са осезаеми дори при посредствени бракове, за разлика от жените.

А има и друго обяснение на всичко, описано досега. Има жени, за които мъжете просто не искат да се женят. Ето някои от тях.

Ревнивата жена

Тази дама е винаги подозрителна и недоверчива. Тя следи партньора си, проверява го и го подлага на кръстосани разпити. Дори ако в миналото е била наранявана, това не е оправдание да тормози настоящия си партньор. Никой не иска да бъде преследван за чужди грехове.

Контролиращата

Въпреки че в днешното общество амбициозните и контролиращи жени са популярни, мъжете не са привлечени от тях. Те ценят онези дами, които знаят какво искат, но не искат да се чувстват като ученици под строгия надзор на приятелката си.

Госпожица ”Нямам планове”

Тази жена посвещава цялото си време и внимание на партньора си, което в началото може да изглежда ласкаещо, но в дългосрочен план мъжът ще се почувства задушен. Мъжете ценят жени с лични цели и амбиции, които надхвърлят желанието да се омъжат и да станат домакини.

Жената, която е винаги на диета

Жените, които постоянно са на диета и не се радват на храната, също могат да отблъснат мъжете. Представителите на силния пол предпочитат да споделят живота си с дами, които могат да се наслаждават на малките удоволствия в живота.

Тази, която иска да промени мъжа

Много жени се опитват да променят партньора си, за да отговаря по-добре на техните желания. Това обаче отблъсква мъжете, които искат да бъдат приемани такива, каквито са.

Сравняващата се

Жените, които постоянно се сравняват с другите и се стремят да бъдат по-добри, могат да натоварят партньора си. Мъжете предпочитат жени, които ценят това, което имат, вместо постоянно да искат повече.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by olcay ertem from Pixabay

Image by olcay ertem from Pixabay

Image by Gabriel Ferraz Ferraz from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ