Напишете дума/думи за търсене

Екранното време вреди на имунната система на децата

Краткият отговор на въпроса „Вредно ли е екранното време?" е да. Множество изследвания показват, че това е един от сериозните проблеми на 21-ви век.

Какво означава "екранно време"? Повечето родители го асоциират с гледане на телевизия или филмчета на таблет. Според СЗО обаче, „екранно време" включва и видео обаждания или дори кратък поглед към екрана на мобилното устройство.

Освен времето, прекарано пред екрана, трябва да се вземе предвид и възрастта на детето. Дезинформацията във форумите, че вредата е еднаква за всички възрасти, води до крайности като тотално премахване на устройствата от дома.
СЗО препоръчва бебета до 18 месеца да бъдат напълно лишени от екран. За тях са подходящи книжки и приказки. За деца над 18 месеца се препоръчва екранно време до един час на ден, като колкото по-малко е това време, толкова по-добре. За деца между 3 и 4 години също е препоръчано максимум един час на ден.

В социалните мрежи рядко се споменава за вредата от екранното време при тийнейджърите, които също са в категорията подрастващи. Предишните препоръки на СЗО бяха екранното време за деца до 18 години да се ограничи до два часа на ден. Въпреки това, с навлизането на технологиите в образователната система, последните препоръки се фокусират повече върху начина на използване на технологиите, а не върху продължителността.
Възрастта над 6 години се счита за подходяща за запознанство с екрана. Важно е децата да използват екранното време пълноценно и с образователна цел. Тоталната забрана на екранно време лишава децата от възможността да се научат да балансират времето, прекарано пред екрана, и времето за игра или учене.

Когато се говори за вредата от екранното време, не се има предвид само хипнотичният ефект и ограничените социални контакти на децата. Прекомерното използване може да доведе до психически проблеми в бъдеще като депресия, епилепсия и апатия. Детската нервна система е незряла и прекаленото гледане на детски филмчета може да доведе до превъзбуждане и проблеми със съня, както и забавяне на комуникативните способности.

Специалисти от Университета в Мичиган предупреждават, че колкото повече време децата прекарват пред екрана, толкова по-голям е рискът от бъдещи психологически проблеми. Те изследвали 1300 деца и установили, че тези, които гледат телевизия често до третата си година, изостават в училище по-късно и консумират нездравословни храни, което води до затлъстяване. Освен това, към десетата година тези деца се оплакват от влошено здраве.

Електромагнитното излъчване от телевизорите също е проблем, тъй като може да влияе на имунната система на детето, водейки до умора, проблеми с очите и главоболие.

Най-разпространената теория за вредата от екранното време сред младежите е, че то вреди на очите. Но това е само един от многото потенциални проблеми. Дезинформацията относно екранното време може да доведе до сериозни здравословни и възпитателни проблеми както за децата, така и за младежите.

СНИМКИ: Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ