Напишете дума/думи за търсене

Тайната на щастливото семейство

Знае ли някой на света каква е тайната на семейното щастие? Отговор на този въпрос никой не би могъл да ви даде със сигурност. Днес обаче ви представяме една мъдра притча, която ще ви подтикне да намерите сами своята истина.

Живели някога мъж и жена. Те били обикновено семейство - жената била домакиня, а той се прибирал вечер късно от работа изморен. Сядал с отегчение пред телевизора и се отнасял в друг свят. А съпругата му ставала все по-изнервена, но той и без това се стремял да не поглежда киселата й физиономия. За компенсация - тя не пропускала да помрънка как не стигат парите, а той е виновен за това, а ето комшията и т.н.- той спирал да я слуша и изобщо не си правил труда да й отговаря.

Една вечер, след като си изял поднесената вечеря, с недоволство разбрал, че трябва да изхвърли боклука.

Излязъл навън, поел си дълбоко свеж въздух и под звездното небе спонтанно извикал: „Боже Господи, какво ми дойде до главата! Тази мрънкаща жена не мога да я изтърпя вече! Пък и така е погрозняла! Какво ще правя? Това си е истинско мъчение, няма да издържа дълго..." После продължил да си разсъждава: „Ама, тя не беше такава, когато се влюбих в нея- беше толкова мила, красива, грижовна. Как се преобрази само! Не мога да я позная - все едно не е същия човек!"

И изведнъж, неочаквано, божият глас тихо му проговорил: „ Сине мой, аз мога да ти помогна. Ще те даря с Богиня. Но така околните ще забележат и ще изпаднат в голямо недоумение, ще последват проблеми. Затова ти предлагам, постепенно да променя твоята жена - ще вселя в нея дух на богиня и външността й ще се подобри много?! Но запомни, за да живееш с богиня, самият ти трябва да водиш подобен достоен живот, такъв, какъвто се изисква за богиня!"

Зарадвал се силно мъжът и отговорил: „Благодаря, Боже! Ще се променя! Всеки мъж би направил всичко за богиня, стига да я има! Но я ми кажи, тя от кога ще стане по-привлекателна?"

Усмихнал се Господ загадъчно: "Още сега леко ще я променя. И с всяка минута тя ще се разхубавява, ще става все по-красива и красива..."
Прибрал се в дома си мъжът и отново седнал пред телевизора. Но не му било нито до филми, нито до предавания - мисълта му все била насочена към жена му и дали е по-хубава. Отишъл в кухнята да я търси, намерил я и се вторачил с любопитство в нея. Тя точно миела чинии, но усетила присъствието му и учудено вдигнала очи. Погледите им се срещнали. Тя се развълнувала и леко притеснила. Спонтанно си пооправила косата, а руменина избила по бузите й.

„Защо ме гледаш така внимателно, случило ли се е нещо?"- запитала тя. Съпругът й не по-малко объркан се чул да произнася: „Ами, може да ти помогна, ако не възразяваш?!" Тайно вълнение проникнало в душата му - тя наистина започнала да се променя. 

На другия ден, с още по-голямо нетърпение се завърнал вкъщи. По пътя купил рози и решил да я изненада, като позвъни на вратата и й поднесе букета. Тя пък се показала с рокля, която й бил купил миналата година. Устните й били по-розови, а очите й блестели, косата й била така подредена, че описвала нежния овал на лицето й.

Ахнал. Страстно чувство изпълнило сърцето му, но и непознат страх стиснал гърлото му. Той си спомнил думите на Господ, че за да живее с богиня, самият той трябва да е достоен. Направил първата стъпка към новата си Съдба, а сега трябвало да продължи напред. И как да задържи тази богиня до себе си? Приискало му се да има доказателство, плод на тяхната любов! И това не е ли най-нормалната реакция?
Започнал да си представя малко детенце и обич изпълнила пространството. „Забравил съм да мечтая, да се радвам и ето, че си припомням това. Щастието е било при мен, но не съм го виждал! Щастието е било възможно, но е било необходимо да го поискам и да съм готов да се променя, да съм достоен за него!" – прозрял той. Умората и отегчението се заместили от очакването за утрешния по-хубав ден, за предизвикателствата, на които трябвало да отговори, а и които сам щял да провокира.

СНИМКА: Image by user15285612 on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ