Лятото ни приканва да прекарваме повече време навън и по-малко около печката. Вечерите са дълги, топли и изпълнени с аромат на свежест. Затова избрахме три леки, лесни и бързи рецепти за вечеря, които са едновременно вкусни и подходящи за летния сезон. Без тежки сосове и без дълго готвене – само свежи продукти и удоволствие от храната.
Салата с диня, сирене и мента
Времето за приготвяне е около 10 минути, а количеството е подходящо за двама души. За тази освежаваща салата ще ви трябват около две чаши диня, нарязана на кубчета, сто грама сирене (може да използвате фета или бяло саламурено), няколко листа прясна мента, една супена лъжица зехтин, черен пипер на вкус и, по желание, малко сок от лайм. Смесете динята и натрошеното сирене в подходяща купа, добавете нарязаната мента и полейте със зехтин. Поръсете с черен пипер и ако обичате лека киселинност, капнете малко лайм. Разбъркайте внимателно и поднесете охладено. Това е чудесен избор за лека вечеря на терасата или като предястие към основно ястие.
Торта от тиквички и яйца на тиган
Тази рецепта се приготвя за около 15 минути и е достатъчна за двама или трима души. Нужни са ви две средни тиквички, три яйца, около половин чаша настърган кашкавал или сирене, една малка глава лук, сол и черен пипер на вкус, както и две супени лъжици зехтин или олио. Настържете тиквичките и ги посолете леко, след което ги оставете за няколко минути да се отцедят. Изстискайте ги добре от водата и ги смесете с яйцата, настъргания лук и сиренето в купа. Загрейте мазнината в тиган с незалепващо покритие, изсипете сместа, изравнете я и изпечете от двете страни до златисто. Това ястие е чудесен избор за лека, домашна вечеря, особено ако го поднесете с чаша айрян или бяло вино.
Паста със сушени домати и рукола
Тази рецепта отнема около 20 минути и е подходяща за двама. Ще ви трябват около 200 грама спагети или друга паста по избор, пет до шест сушени домата в зехтин, шепа рукола, две скилидки чесън, две супени лъжици зехтин, настърган пармезан или кашкавал за поръсване, както и сол и черен пипер. Сварете пастата според указанията на опаковката. Междувременно загрейте зехтина в тиган и запържете нарязания на ситно чесън. Прибавете нарязаните сушени домати и част от мазнината, в която са били съхранявани. След като отцедите пастата, я добавете в тигана заедно с руколата. Разбъркайте добре и овкусете със сол и пипер. Поднесете с настъргано сирене по желание. Това е вкусна, свежа и наситена с аромат вечеря, която не натоварва и не отнема много време.

Коментари (0)
Вашият коментар