Петровден, празнуван на 29 юни, е сред най-тачените летни празници в българския народен календар. Той е свързан не само с почитта към светците Петър и Павел, но и със стародавни традиции, които събират семейството около богата трапеза. В много райони на България празникът е известен с това, че на него задължително се коли пиле и се пече в чест на светците, а хлябът, често под формата на пшеничена пита, присъства неизменно на всяка маса.
Ако и вие искате да посрещнете Петровден с уважение към традициите и да зарадвате близките си с нещо наистина вкусно, ето как можете да приготвите празнична вечеря, вдъхновена от българския бит и ароматите на лятото.
Печено пиле с пресни зеленчуци
Необходими продукти:
• 1 цяло пиле (около 1.5 кг)
• 4–5 картофа
• 2 моркова
• 1 червена чушка
• 1 глава лук
• 4 скилидки чесън
• 2–3 с.л. олио или зехтин
• 1 ч.л. червен пипер
• сол и черен пипер на вкус
• пресен джоджен или мащерка
• лимонов сок (по желание)
Начин на приготвяне:
Почистете пилето и го натрийте със сол, черен пипер, червен пипер и малко лимонов сок. В купа смесете нарязаните картофи, моркови, чушка и лук с мазнината и подправките. В тавичка разпределете зеленчуците и поставете пилето отгоре. Добавете около половин чаша вода и покрийте с фолио.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 60–70 минути. Махнете фолиото и запечете още 15–20 минути, докато кожата стане златиста и хрупкава. Ароматът ще събере всички около масата.
Пшеничена пита за здраве и благоденствие
Необходими продукти:
• 500 г бяло брашно
• 1 пакетче суха мая или 20 г прясна
• 1 ч.л. сол
• 1 ч.л. захар
• 250 мл хладка вода
• 2 с.л. олио
• 1 яйце за намазване
• сусам или шарена сол за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа смесете маята, захарта и част от водата. Оставете да шупне за 10 минути. Добавете брашното, солта, останалата вода и олиото. Омесете меко тесто и оставете да втаса за около 40 минути.
Оформете питка, поставете я в намазнена тава и оставете още 15 минути да втаса. Намажете с разбитото яйце, поръсете със сусам или шарена сол и печете в предварително загрята фурна на 180–190 градуса за около 35 минути, до златиста коричка.
Петровден носи в себе си много символика – от вярата и силата на светците до радостта от лятната реколта. Затова и трапезата в този ден е сърдечна и вкусна, а ароматът на печено пиле и топла пита ни напомня за корените, които ни държат здраво свързани със земята и традицията.
Коментари (0)
Вашият коментар