Повечето хора имат навика да измиват старателно всичко, което попада в кухнята. Смята се, че по този начин бактериите се отстраняват напълно. Специалистите обаче са на мнение, че при някои продукти измиването не е препоръчително и те трябва да се обработват основно с висока температура. За кои храни става дума?
Плодове и зеленчуци
Всички плодове и зеленчуци е необходимо да се измиват обилно под течаща вода, дори когато изглеждат напълно чисти. Това важи и за плодовете с кора, която не се консумира, като банани и мандарини. Микроорганизмите от външната повърхност могат лесно да преминат върху ядливата част при белене или ядене.
Зърнени храни
Оризът се изплаква с цел премахване на излишното нишесте, прах и други замърсявания. Най-подходящият начин е да се сложи в купа, да се залее с вода, да се разбърка и след това да се отцеди. Процесът се повтаря два или три пъти.
Птиче месо
Съществува широко разпространено мнение, че суровото пилешко месо трябва да се мие, но това крие риск от разнасяне на бактерии из кухнята. Проучванията показват, че при изплакване микробите могат да попаднат върху плотове, съдове и други храни. Много по-безопасно е те да бъдат унищожени чрез термична обработка, затова месото се готви директно, без да се мие.
Червено месо
Както и при птичето месо, измиването на червеното не води до премахване на микробите. Те често се намират дълбоко в мускулните влакна. Най-сигурният начин за тяхното унищожаване е пълната топлинна обработка.
Риба и морски дарове
Рибата не е необходимо да се мие. За разлика от нея, мидите и скаридите е добре да се изплакнат, тъй като по тях може да има пясък или остатъци от черупки.
Магданоз, копър, зелен лук
Тези подправки трябва да се измиват както преди употреба, така и преди съхранение в хладилник. Препоръчва се да се накиснат в студена вода за около 15 минути, след което да се изплакнат два–три пъти под течаща вода.
Яйца
Черупката на яйцето има защитен слой, който възпрепятства проникването на микроби. Прекаленото миене у дома може да го наруши и да позволи на бактериите да навлязат вътре. По-добре е яйцата да се държат в хладилника на отделен рафт и да се измиват непосредствено преди приготвяне.
Гъби
Гъбите не се измиват с вода, тъй като я попиват лесно. Вместо това се почистват с мека четка, след което при нужда се обелват.
Коментари (0)
Вашият коментар