Няма Бъдни вечер без аромат на традиционни постни ястия, които събират семейството около трапезата и носят усещане за уют, споделеност и приемственост. Сред най-обичаните класики безспорно са пълнените сушени чушки с боб – ястие, което съчетава простота, богат вкус и дълбока символика. В българската традиция бобът е знак за плодородие и изобилие, а чушките придават топлина и завършеност на празничната вечеря.
Необходими продукти:
За около 10–12 сушени чушки ще са ви нужни 1 ч.ч. бял боб, 1 средно голяма глава лук, 2–3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. чубрица, сол на вкус и по желание малко джоджен или черен пипер. За заливката може да използвате водата от варения боб.
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва от предната вечер, след което се измива и се сварява до омекване. Отделя се част от водата, в която е врял. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото до златисто. Към него се добавят червеният пипер, подправките и свареният боб. Сместа се разбърква добре и се овкусява със сол.
Сушените чушки се почистват от дръжките и семките и се попарват за кратко с гореща вода, за да омекнат. Всяка чушка се пълни с бобената плънка и се подрежда в тава. Заливат се с част от заделената бобена вода, колкото леко да ги покрие. Ястието се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30–40 минути, докато чушките поемат ароматите и леко се запекат.
За още по-наситен аромат някои домакини добавят щипка сушена мента или запържват лука заедно с малко брашно, което прави плънката по-плътна. Ако обичате по-леко лютив вкус, може да добавите и щипка лют червен пипер.
Пълнените сушени чушки с боб не са просто ястие, а част от духа на Бъдни вечер. Те носят спомени за семейни събирания, тиха празнична атмосфера и надежда за благоденствие през новата година. Поднесени топли, с прясна питка или содена пита, те превръщат празничната трапеза в истински ритуал, който се предава от поколение на поколение.
Коментари (0)
Вашият коментар