Напишете дума/думи за търсене

Ани Бакалова се снима бременна в първия български тв сериал "С пагоните на дявола"

Ани Бакалова и Любомир Кабакчиев - неин учител във ВИТИЗ, в тв сериала "С пагоните на дявола"

Актрисата почина на 76 г., поклонението е в сряда в храма “Св. Седмочисленици”

Актрисата Ани Бакалова угасна в неделя на 76 години, след като 3 години се бори с най-коварна болест. “Никой не разбра, че страда, беше желязна докрай”, казват нейни близки. Рожденото ѝ име е Ана, но всички я познават като Ани.

“Слънчевата актриса”, както я наричаха, е съпруга на кинокритика Иван Стоянович и майка на Петър Стоянович - бивш министър на културата, и Димитър Стоянович - сценарист на успешни тв продукции.

“Имам добри

синове, да.

Умни момчета

Израснаха между хора, от които взеха по нещо полезно”, казваше тя за Петър и Дими и не криеше, че семейстовото за нея е на първо място.

Когато Петър Стоянович заемаше министерски пост в кабинета “Орешарски”, той написа в писмо до президента: “Моля, изчакайте с връчването на отличието на майка ми - актрисата Ани Бакалова, защото това може да бъде изтълкувано погрешно.” “Конфликтът на интереси” дойде от факта, че по времето на неговия предшественик Вежди Рашидов в началото на годината Ани Бакалова е била предложена и одобрена за най-високата награда в културата - огърлието на ордена “Св. св. Кирил и Методий”, по предложение на шефа на СБА Христо Мутафчиев.

То ѝ се присъжда

за извънредно

големите заслуги

към българския

театър, кино

и култура във връзка със 70-ата годишнина и навършване на 50 г. артистична кариера. “Подобна чест е заслужено признание за един човек на изкуството, който му се е посветил до гроб с талант, сили и време. Мога лично да свидетелствам за това посвещение на сцената и публиката, защото като неин син съм станал част и от творческата ѝ съдба”, каза тогава министър Стоянович. По-късно актрисата получи отличието в присъствието на синовете си. 

Ани Бакалова почина на 76 години.
Ани Бакалова почина на 76 години.

Безспорна е екранната хубост на Ани Бакалова - спокойно

може да изиграе

ролята на

фатална жена

във всяка холивудска продукция. През 60-те години, когато телевизионните BG сериали прохождат, тя играе в първия - С пагоните на дявола”, а после и в “На всеки километър”. Добрите сериали създават звезди. Знам го от собствен опит. До днес ме спират на улицата непознати, спомнят си за филмите и ме поздравяват”, не криеше Бакалова, че тези жестове са ѝ много приятно.

“Всеки божи ден

пощенската ми

кутия беше пълна

с писма

Пишеха ми всякакви хора. Едни ми се обясняваха в любов. Други разказваха колко харесват филма. Как ги е впечатлил и променил. Нямах време да отговарям на всички. Веднъж моят свекър решил да се пошегува с тази необичайна ситуация. Седнал и ми написал и той писмо. Но под чуждо име. В него обяснява, че е безработен арменец, който би могъл да ми стане секретар. Защото знае няколко езика и ще може да отговаря на почитателите ми не само в България, но и навсякъде по света. Веднага се сетих кой би могъл да ми напише нещо такова. Шегата си я биваше”, разказваше с удоволствие забавни случки Ани Бакалова. А в нейното семейство много ценели смешните истории.

В лентата

“С пагоните

на дявола”

по сценарий на Евгени Константинов и Костадин Кюлюмов се разказва историята на поручик Венков (Димитър Буйнозов). Той е осъден на смърт от Народния съд, защото е бил на страната на Германия във Втората световна война. В Централния софийски затвор Венков се опитва да убеди следователя, че всъщност е работел под прикритие на страната на комунистите и СССР. Сприятелява се с Анна Зюдерман, секретарка на нацисткия генерал Клаус (Любомир Кабакчиев). Това е ролята на Ани Бакалова. Във важни моменти тя помага на Венков. Между него и Ана проблясват романтични искри. Тя спасява живота му, предупреждавайки го, че запечатаният пакет, който трябва да пренесе, всъщност е бомба. Българският Джеймс Бонд заставя екипажа на самолета, в който лети, да промени курса и успява да изхвърли смъртоносната пратка. Във финалния епизод става ясно, че Ана също е на страната на добрите - нейното истинско име е Наташа.

“Вече бях

избрана за

ролята, когато

стана ясно, че

съм бременна,

обичаше да си спомня тази история актрисата. - А договорът беше подписан и то с клауза да не забременявам по време на снимките. Ушихме костюмите, ушихме пеньоарите, готови бяха пагоните, кепетата, аз затъкнах пистолета и се научих да го държа. Декорите бяха готови. Какво да направя? С ужасно притеснение се обадих на моя режисьор Недялко Чернев. Не мога да ви опиша каква беше реакцията му. Успокои ме и каза, че продължавам работа в сериала. Винаги ще му бъда благодарна за това. А хората от екипа ме гледаха като писано яйце.” 

Снимка в дома на сем. Стоянович, който се гордее с родовата си история и пази ценни антики за деди и прадеди, много техни снимки и портрети.
Снимка в дома на сем. Стоянович, който се гордее с родовата си история и пази ценни антики за деди и прадеди, много техни снимки и портрети.

Едновременно

с продукцията

отглеждахме

и едно бебе

Премиерата беше през септември 1967 година. (Прожекцията е в тогавашното кино "Благоев" на ул. "Алабин". Ани Бакалова си ушива черна копринена рокля. През цялото време на церемонията стои на тръни и чака всичко да свърши, за да изтича при бебето - б.а.). Тогава синът ми Петър беше на три месеца. Снимах до деветия месец. Шиха нови униформи, шиха нови кепета. Все по-нагоре и по-нагоре ме снимаха, за да не ми личи коремът. Докато не останаха само две бузи и две очи да се виждат.”

Филмът имал голям успех. Цяла България говори за него. Той повлиява и на модните тенденции - героинята ѝ фрау Зюдерман е подстригана по актуалната тогава тенденция на къса черта, повдигната на тила, и това е достатъчно, за да започнат зрителките масово да изглеждат като нея.

“В “На всеки километър”

бях подмолна

интригантка

Жената, готова на всичко, за да постигне плана си. С една дума - мръсница. Играех любимата на майор Велински, лошия във филма. Този сериал остави отпечатък върху всички нас. Каквито и роли да си изиграл преди или след това, хората ни свързваха с героите от черно-белия екран. Григор Вачков, където и да се появеше, около него ставаше панаир. Всеки искаше да го заговори, да го пипне. Хората крещяха: “Ето го Митко Бомбата”, не криеше симпатиите си към своите колеги “по сериали” Ани Бакалова.

Тя беше уфбедена, че сегашното поколение кинаджии могат да възродят това изкуство в България. “Познавам лично всички по-известни актьори. Сред тях има много големи таланти. Новата вълна режисьори също са страхотни. Хора с различно мислене, които усещат пулса на деня. Това е много важно, за да може след това да бъде пресъздадено на екрана или сцената.

Във всички

поколения сме

имали бляскави

актьори”

Много харесваше Радина Кърджилова: "Гледах наскоро "Тилт". Впечатли ме Радина Кърджилова. Виждала съм я и в други роли. Притежава едновременно деликатност, сдържаност една удивителна изразителност. Оставя в зрителя впечатление за
загадъчност. Това издава истинския талант ”, казваше за младата си колежка Ани Бакалова. 

Снимка от семейния албум - актрисата е със синовете си Петър и Дими и със съпруга си Иван Стоянович на Бъдни вечер.
Снимка от семейния албум - актрисата е със синовете си Петър и Дими и със съпруга си Иван Стоянович на Бъдни вечер.

Ани Бакалова беше човек с висок дух. Казваше, че живее интересно, не мисли за това, което е било. Събираше се с приятели, четеше много, слушаше музика, често ходеше на театър и на кино. Живееше с надежда, ще се завърши достойно живота си. За нея това имаше голямо значение.

Докато ракът не я повали...

“Загубихме голям, ярък и уникален талант и прекрасен, фин и деликатен човек - пише в съболезнователно писмо до семейството и близките на актрисата министърът на културата Вежди Рашидов. - Ани Бакалова сътвори с безкомпромисния си професионализъм един вълшебен свят, който оживяваше на театралната сцена и на филмовата лента.

Естествена,

земна, добра,

сърдечна,

истинска

и много харизматична и обаятелна, прекрасна актриса и човек - така и днес я определят щастливците, докоснали се до сътворените от нея характери.

Повече от 200 запомнящи се роли в театъра, над 100 - в телевизионни постановки, и десетки образи в киното. И всеки един от тях - плод на неуморен труд и много любов. Както и на най-важния урок, който получава от професор Мирски в академията: “На сцената трябват мислещи актьори”. Ани Бакалова доказа на практика колко е важен този урок - с прецизност и упоритост, образ след образ, тя ставаше все по-близка до своята публика. И публиката ѝ се отблагодари с най-високото отличие - своята безрезервна любов и уважение.”

Поклонението пред Ани Бакалова е в сряда (6 юли) в черквата “Св. Седмочисленици”. Тя ще бъде положена в семейния парцел.

Ани Бакалова е секретарка на нацистки офицер - в ролята Любомир Кабакчиев, в първия български тв сериал “С пагоните на дявола”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ