Напишете дума/думи за търсене

Не качвайте повече от 16 кг при бременност

Жените трябва да се стараят да са с нормално тегло, преди да заченат.
СНИМКИ: SXC

Ако имате наднормено тегло, трябва да наддадете съвсем малко по време на бременността - между 5 и 9 кг, съветват американски лекари.

Изследователите от федералния Институт по медицина изготвиха нови препоръки, които показват колко килограма е желателно да наддаде бъдещата майка през 9-те месеца от развитието на плода.

Най-важният съвет е, че е добре жената да има здравословно тегло преди зачеването. Това е добре преди всичко за майката - тогава е много по-малък рискът от свързани с бременността високо кръвно налягане или диабет, както и от секцио при раждането. Теглото на майката е от значение и за детето. При майки с наднормено тегло по-вероятно е бебето да се роди преждевременно, а след това е по-застрашено от затлъстяване, пише Асошиейтед прес.

Добре е бъдещата майка да внимава с хапването, защото прекаленото наддаване на килограми не е здравословно. Така например жена с нормално тегло, чийто индекс за телесна маса е между 18,5 и 24,9, трябва да наддаде между 11 и 16 кг.

Жената с наднормено тегло, чийто индекс за телесна маса е между 25 и 29,9, трябва да наддаде между 7 и 11 кг, съветват специалистите. За първи път се дават препоръки и за затлъстелите жени, чийто индекс за телесна маса е по-голям от 30 - наддадените от тях килограми трябва да са между 5 и 9. Колкото до жените с по-ниско тегло, чийто индекс за телесна маса е по-малък от 18,5, те трябва да сложат отгоре между 13 и 18 кг.

Това са първите препоръки за теглото на жената по време на бременността й на национално ниво в САЩ от 1990 г. Жените със здравословно тегло или с килограми, които са малко над нормите, могат да наддават според стандартно препоръчваните килограми, заяви Катлийн Расмусен, експерт по храненето от университета “Корнел” в Ню Йорк.

А какво ще се случи, ако бъдещата майка вече е натрупала излишни килограми, преди да зачене? Като цяло обикновено такива жени натрупват през бременността по-голямо тегло, отколкото е препоръчително за здравето им, смятат специалистите.

Бременността обаче не е време да сваляте килограми изобщо. “Не може да става и дума за ситуация, в която бъдещата майка решава, че вече е натрупала достатъчно килограми и трябва да спре”, обяснява д-р Ана Мария Рис от университета “Чапел хил” в Северна Каролина.

Майките, които са с нормално или по-малко от нормалното тегло, трябва да наддават по около половин килограм на седмица през второто и третото тримесечие на бременността, за да гарантират нормалното развитие на плода в утробата им, гласят новите правила. Жените с наднормено тегло пък трябва да наддават по около половин килограм на седмица. Лекарите смятат и че е необходимо всяка бъдеща майка да се консултира с лекар и с диетолог по време на бременността си, независимо от какви килограми са тръгнали при зачеването си. Освен това е добре да се обсъди предварително дали жената смята да кърми. Освен че това е най-добрият вариант за хранене на бебето, така майката ще свали някое и друго кило след раждането.

Акушерки в САЩ, които се сблъскват с проблема затлъстяване при бременните от 2 десетилетия насам, похвалиха новите препоръки. Изследователите вече открито признават факта, че децата, които се раждат твърде едри, обикновено след това са с наднормено тегло и здравето им е застрашено. Не беше твърде отдавна времето, когато беше много рядко да се роди бебе, тежащо 4 и дори повече килограма, припомнят лекарите. (24часа)

КАЛКУЛАТОР

Индексът на телесната маса (BMI) е мярка за изчисление на мазнините на базата на съотношение между височина и тегло. Прилага се и за мъжете, и за жените. Можете да намерите електронни калкулатори в интернет, обяснява Би Би Си.

Ако искате сами да изчислите индекса на телесната маса, трябва да направите 3 стъпки:

1. Запишете височината си в метри и умножете цифрата сама по себе си.

2. Запишете теглото си в килограми.

3. Разделете теглото на умножената вече височина. Например вие сте висока 1,60 м и тежите 65 кг. Изчислението ще е следното:

1,6 Х 1,6 = 2,56

Индекс на телесна мваса - 65:2,56= 25,39

Категории BMI:

- По-ниско тегло - равно или по-малко от 18,5

- Нормално тегло - 18,5 до 24,9

- Надмормено тегло - 25 - 29,9

- Затлъстяване - 30 и над 30

Измерване на талията:

BMI сам по себе си не е ориентир за това кой е застрашен от затлъстяване. Обиколката на талията често е по-добър индикатор за бъдещи проблеми, защото е важно къде складираме излишните килограми. Хора, чиято фигура има формата на ябълка, т.е. трупат мазнини около талията, са много по-застрашени от сърдечни проблеми и диабет. Обиколка на талията по-голяма от 80 см при жените и 94 см при мъжете показва увеличен риск за здравето. (24часа)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ