Напишете дума/думи за търсене

Коя храна е добре да се избягва при кърмене?

Д-р Атанас Мангъров, специалист по детски и инфекциозни болести, шеф на детското отделение и реанимация в Инфекциозна болница - София отговаря на въпроса на Ирина Близнакова.

Кърменето е физиологичен процес, свързан с основните човешки инстинкти, който не се нуждае от интелектуални усилия или съзнателен контрол.

За осъществяването му са необходими майка, бебе и желание. При здравите, доносени деца последното никога не липсва, при майките невинаги е така. Ако има желание, винаги се намира и начин.

Добре е начинът да бъде естествен - детето да се храни директно от гърдата. Практикуваното изцеждане и хранене с кърма, но с биберон позволява на обсебващите майки да контролират процеса, но е заместител, който лишава и двете страни от едно от върховните житейски удоволствия. Ако желанието липсва, оправдания се намират.

Най-лесно е при необременените с предразсъдъци майки - те просто кърмят, хранят се, както могат и искат и се радват на децата си. Останалите броят калории, ядат полезни гадости, тревожат се за количеството и качеството на кърмата си, често дохранват бебетата, след което също толкова често преминават на изкуствено хранене.

Кърменето е като секса - намесата на съзнанието води до плачевни резултати. Но, както и там, са необходими някои основни познания. Количеството и качеството на кърмата не са функция на храненето на майката. Стимулатор на кърменето е самото кърмене. Ако майката се храни недостатъчно или непълноценно, но има желание да кърми, то кърмата ще се осигурява с цената на загуба на тегло, зъби и костна маса.

Нуждите на детето са винаги с предимство пред нейните.

Необходимо е храната да е качествена, достатъчна и разнообразна. Може да се яде всичко, което майката обича. Детето няма избор и се налага да свиква. Бездруго само след година то ще стане абонат на нейната кухня. Злоупотребата с храна, под предлог че се кърми, е любимо оправдание за загубата на “търговски вид” след раждане и причина за куп семейни проблеми. Белтъците, които майката приема, се усвояват под формата на аминокиселини, от които тя изгражда собствени човешки белтъци, които са съставна част на кърмата. Абсурдно и наивно е да се говори за алергия към белтъка на кравето мляко у деца на естествено хранене, чиито майки консумират краве мляко. Витамините и минералните добавки са полезни, но с тях не бива да се злоупотребява. Едно-две кафета, чаша бира, вино или дори малка водка понякога, няма да навредят на детето, една-две цигари за крайнонуждаещите се - също.

Въпросът е да не се прекалява и стига до крайности.

Приемането на медикаменти следва да се консултира с лекар. Употребата на наркотици се преследва от закона. И ако по някаква причина все пак кърменето не се получава, не бива да се изпада в дистрес - съвременните адаптирани млека, са достатъчно добра алтернатива.

Д-р Атанас Мангъров
Д-р Атанас Мангъров
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ