Напишете дума/думи за търсене

Гледаме коте, може ли да ни зарази с токсоплазмоза?

Проф. д-р Мира Кожухарова

Проф. д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология

p>Тя отговаря на въпроса на Костадина Русинова

Tоксоплазмозата е заболяване, което се причинява от паразита токсоплазма гондии. Източник на зараза за човека могат да бъдат почти всички домашни животни и птици и редица диви животни.

Краен гостоприемник на паразита са котките. Те се заразяват през устата, когато се хранят с болни гризачи, птици и други дребни животни, поради което основно епидемиологично значение имат уличните и отглежданите навън котки.

Инфектираните котки отделят паразити с изпражненията си и така те се разпространяват в околната среда - предимно в пръст и пясък по улици, дворове и градини.

Като източник на зараза малките котенца имат много по-голямо значение от възрастните котки, при които вероятността да отделят паразити е много малка, ако вече са прекарали инфекцията.

Опасността от заразяване на човек при директен контакт с котка - при пипане и галене, е минимална и затова отглеждането на домашни котки се смята за безопасно.

Обикновено хората се заразяват от токсоплазмоза при консумиране на сурово или недостатъчно термично обработено месо (най-често свинско, агнешко и сърнешко). Възможно е заразяване чрез мляко, вода, плодове, зеленчуци и градински подправки, както и при използване на неизмити прибори и съдове, в които е имало заразено сурово месо.

Ръцете също могат да бъдат важен фактор за предаване на инфекцията, ако не се мият често и внимателно (особено след обработването на сурово месо, след работа в градината и замърсяване с пръст).

Токсоплазмозата не се предава от човек на човек с изключение на вътреутробното предаване (от майката на плода), при кръвопреливане и органна трансплантация.

Имунитетът след инфектиране се изграждабързо и образуваните антитела се запазват дълго, възможно и за цял живот.

Диагнозата се поставя чрез серологични изследвания (на кръвния серум за наличие на различни типове антитела). Има тестове, които показват наличието на остра инфекция в момента, и други, с които се доказват т.нар. имуноглобулини G (IgG) - белег, че човек изобщо някога е бил инфектиран.

Наличието на постоянно високи титри на антитела от вида IgG, които могат да се запазят с години, е доказателство за минала инфекция.

Поради факта, че котките са крайният гостоприемник на токсоплазмите, и заради възможността инфекцията да се предаде на плода в случай на заболяване на бременната жена, което може да доведе до аборт или до вродена токсоплазмоза със сериозни малформации при новороденото, въпросът за риска от заразяване от домашните котки се задава често от бъдещите майки. По принцип за жените, които са били инфектирани преди да забременеят (което се доказва от наличието на антитела), няма опасност да се заразят по време на бременността, както и не съществува риск за плода, защото майчините антитела го предпазват. За по-голяма сигурност някои специалисти съветват жените да се въздържат от забременяване в продължение на 6 месеца след прекарване на токсоплазмоза.

В случаите, когато една жена е серонегативна, т.е. не се е срещала с причинителя на токсоплазмозата, е много важно тя да бъде информирана как да се предпазва от заразяване по време на бременността.

В САЩ, където при 22,5% от населението над 12 г. има данни за прекарана токсоплазмена инфекция, на често задавания въпрос “Трябва ли да се откажа от моята котка, ако съм бременна или планирам да забременея?" категоричният отговор на американските експерти е: “Не. Трябва да следвате няколко прости правила, за да ограничите риска от контакт с причинителя на токсоплазмозата.”

Същите правила се препоръчват и у нас:

- Тоалетната на домашната котка трябва да се почиства всеки ден.

- Почистването да се прави от някой друг член на семейството. Ако това не е възможно, използвайте еднократни гумени ръкавици и след това добре измивайте ръцете си със сапун.

- Хранете котката си със специалните котешки храни или с готвено, а не сурово или полусурово месо.

- Дръжте котката си само вкъщи.

- Не си вземайте и избягвайте да пипате улични котки;

- Не си вземайте нова котка, докато сте бременна.

Дори и да няма котка, за бременната жена, която е серонегативна, е важно да спазва следните общи препоръки за предпазване:

- Задължителна добра термична обработка на храната.

- Плодове,зеленчуци, подправки трябва да се измиват внимателно на течаща вода.

- Да не се пие вода от несигурни водоизточници.

- Всички съдове, в които е имало сурово месо или в които са съхранявани плодове и зеленчуци, трябва да се измиват добре.

- Да се избягва работа в градината без ръкавици (почвата там често е замърсена от изпражненията на уличните котки).

- След контакт с пръст и пясък ръцете да се измиват много грижливо.

- Спазване на добра лична хигиена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ