Напишете дума/думи за търсене

Хваната навреме, луксацията се оправя без операция

Д-Р НИКОЛАЙ ДРАГАНОВ

До 30-ия ден след раждането на бебето е периодът, в който трябва да се провери неговата опорно-двигателна система. По това време може да се открият проблеми с тазобедрените стави и да бъдат коригирани без операции.

p>Често се среща дисплазията - плитка става, сублуксация, което е недоразвита тазобедрена става, и най-тежката фаза е луксация - разместена става. В по-голям процент от случаите тези проблеми при новородените не могат да бъдат забелязани от пръв поглед. Ортопедите ги откриват с помощта на ехограф - преглед, който е напълно безвреден. Много рядко родителите сами могат да разберат, че бебето им има проблем. Един от признаците е, когато свитото краче не се отваря хубаво настрани.

“Изписвайки детето от родилното, родителите не получават гаранционна карта и трябва да се поинтересуват дали бебето е здраво. Най-важното нещо е профилактиката. Всяко заболяване, открито в началото, се лекува лесно", обяснява д-р Николай Драганов, специалист по ортопедия и травматология.

През последните няколко години много от педиатрите съветват родителите да водят бебетата на профилактични прегледи при ортопед. Това рязко намали операциите в по-късна възраст. Когато заболяването се открие чак на 6-7 месеца, може да се опита с консервативно лечение, но най-често се налага операция, което е огромен стрес не само за детето, но и за цялото му семейство.

При новородени със съпътстващи рискови фактори като многоплодна бременност, седалищно прилежание, едро или недоносено бебе е препоръчително прегледът от ортопед да бъде направен още след раждането или през първите седмица-две. Случва се да няма конкретна причина, поради която тазобедрената става не се е развила добре. Не е задължително и да е наследствено заболяване. Така че е излишно родителите да се терзаят каква е причината и да винят себе си за станалото. Вземайки мерки навреме, след няколко месеца детето ще е напълно здраво.

Съвсем леко недоразвитата става се коригира по елементарен начин, като се поставят
два памперса един върху друг. Така се постига правилната за новородените бебета разкрачена жабешка поза - крачетата са леко свити настрани, а коленцата почти опират повърхността, върху която детето е легнало по гръб. За около месец ставата се нормализира. При по-изразена дисплазия се използват абдукционни гащички, в най-тежките случаи със сублуксация и луксация е необходимо използването на специални стремена, казва д-р Драганов.

Специалните гащички са облечени с плат и приличат на памперс. Поставят се по същия начин, но са доста по-плътни, за да държат крачетата добре разтворени настрани. Слагат се върху дрешките и се свалят само при къпане. За да има ефект, детето трябва включително да спи с тях. Използват се до навършването на 3-ия месец, след това бебето вече е доста здраво, започва да ги мачка и те вече не вършат работа.

Така наречените “стремена на Павлик” представляват специални каишки, които почти обездвижват бебето и могат да се използват до навършването на годинка.
Едната част от тях се увиват около крачетата и се пристягат към други, които минават през торса и раменете. В тази разкрачена и овързана поза детето може да мърда само ръцете и главичката си.

Няма възможност да се оставя седнало, трябва единствено да лежи или да се носи изправено на ръце. Използването на стремената по 24 часа в денонощието изнервя бебетата. Много от тях плачат дни наред с часове, докато свикнат, че не могат да махат с крачета и да се обръщат настрани. Спането им пък се превръща в кошмар за цялото семейство, защото се будят в опита си да мръднат и започват да пищят неистово. Родителите също трудно свикват с вида на свитото като вързопче бебе. За сметка на това резултатите са повече от оптимистични.

При правилно използване на стремената почти 100% са случаите на излекувани деца според специалиста. Изключения са хлапетата, при които се налага операция.
Мит е твърдението, че ставата на новородено може да бъде извадена при смяна на памперс. Съществува обаче известно противоречие между акушерите и ортопедите за възможността за нейното изваждане веднага след раждането.

Има техника, при която, ако бебето не изплаче веднага, се хваща за крачетата и се тръска леко надолу с главата. Именно при тази рязка промяна на положението на ставите е възможно една от тях да бъде извадена, твърдят ортопедите. За акушерите обаче в някои моменти това е начинът за поемането на първите глътки въздух.
В България все още има райони, в които такива профилактични прегледи не се извършват. Освен това още съществува и традицията бебета да се повиват, което може да доведе до придобита луксация. Ако новороденото е било с плитки стави, след 40-60 дни стягане на изправените крачета ставите могат да се извадят. Затова повиването трябва да бъде забрането, казва д-р Драганов.

Децата с лекувана сублуксация и луксация е необходимо да се следят във времето според съветите на Николай Драганов. Веднъж годишно се правят профилактични прегледи, докато не се види, че ставата се развива както трябва. При гранични стойности наблюдението продължава, докато не се реши дали е необходима операция.
При нелекувана луксация след прохождането детето започва да куца, тъй като се получава скъсяване на едното краче. Плитката дисплазична става пък може да не бъде открита по външни белези в детските години. Тя обаче се износва по-бързо и в зряла възраст нерядко се стига и до необходимост от нейната смяна.

Правилно и навременно лекуваното дете след това е като всички свои връстници. Не прохожда по-трудно. Може това да се случи само малко по-късно, ако дълго е носило стремена, но наваксва с бързи темпове. В зряла възраст също няма последствия.

Хората с нелекувани плитки стави обаче трябва доста да се съобразяват с начина си на живот. Килограмите задължително е нужно да са в норма, както и да избягват да стоят дълго прави.

Продължителното ходене и носенето на тежести също не са препоръчителни. От спортовете е подходящо единствено плуването, защото се развива мускулатурата, без ставите да се подлагат на тежестта на тялото. Обикновено причината за открит и въпреки това некоригиран проблем с тазобедрената става са родителите.

“Когато детето плаче или близките решат, че му е време да си почине, свалят абдукционните гащички и стремената. Това води до забавяне на резултата. При бебета с този проблем се разчита най-вече на сериозността на родителите”, категоричен е специалистът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ